PES EKİNOVARUSLU HASTALARDA AYAĞIN MEDİAL, POSTERİOR VE LATERALİNDE SİTOKONTRAKTİL PROTEİNLERİN VARLIĞININ ARAŞTIRILMASI VE CERRAHİ TEDAVİYLE İLİŞKİSİ - AYHAN, ÖMER (Fırat Üniveristesi, 2002)
l.OZET Pes ekino varus ( PEV ) çocukluk döneminin sık karşılaşılan konjenital anomalilerindendir. Etyopatogenezi henüz netlik kazanmamıştır. Kemik yapıların deformiteye katılımından dolayı, bazı araştırmacılar primer patolojinin kemik kaynaklı olduğunu belirtmişlerdir. Diğer bir grup araştırmacı ise, asıl patolojinin yumuşak dokudan kaynaklandığını savunmaktadırlar. Son dönemlerde, konjenital PEV patogenezinde yumuşak dokunun önemini vurgulayan çalışmalar yayınlanmaya başlamıştır. Yumuşak doku kontraktilitesinin elektron mikroskobik ve immünohistokimyasal yöntemlerle araştırılması ve yumuşak doku kontraktilitesinin patogenezdeki rolünün belirlenmeye çalışılması, günümüzde araştırmacıların en fazla üzerinde durduğu konuların başında gelmektedir. Biz, konjenital PEV'li hastaların ayak medial, posterior ve lateral eklem kapsüllerindeki sitokontraktil proteinleri immünohistokimyasal yöntem kullanarak belirlemeyi amaçladık. İdiopatik tip konjenital PEV tanısıyla komplet subtalar gevşetme ameliyatı uyguladığımız 15 hastanın ayak medial, posterior ve lateral kapsüllerinden aldığımız 45 adet doku örneği, Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı laboratuvannda çalışmaya alındı. Doku örnekleri, hematoksilen-eozin ve immünohistokimyasal boyalar olan vimentin, desmin ve a-düz kas aktin boyalan ile boyandı. Hematoksilen-eozin boyamada hücrelerin düzenliden, dağınığa kadar değişik dizilim gösterdiklerini, hücre çekirdeklerinin ise iğsi biçimden, oval ve şişkin görünüme kadar değişik yapılarda oldukları gözlemlendi, immünohistokimyasal boyamada dokuların tümünde vimentin boyama pozitif ve desmin boyama negatif bulundu. Medialden alman 8 ve diğer bölgelerden alman 3 doku örneğinde a-düz kas aktin ile pozitif boyanma tespit edildi, bu farklılık istatistiksel olarak anlamlı bulundu ( p<0.05 ). Sonuç olarak; konjenital PEV patogenezinde ayak medial, posterior ve lateral yumuşak dokularındaki sitokontraktil aktivitenin etkili olduğu ve bu sitokontraktil aktivitenin mediai yumuşak dokuda daha belirgin olduğu kanaatine varıldı. Anahtar kelimeler: Konjenital pes ekinovarus, eklem kapsülü, sitokontraktil proteinler, ışık mikroskobisi, immünohistokimya.

Clubfoot is a common congenital deformity in childhood and there is no firm consensus with respect to etiology and pathogenesis. Both of ossseos and soft tissue structures are existing this deformity; some investigators believe that primary pathology is osseos. Other investigators believe that primary pathology is due to soft tissue contracture. Recently, many investigators attempt to search the existence effects of cytocontractile proteins in medial soft tissue in clubfoot pathogenesis. We examined cytocontractile proteins and their activity in medial, posterior and lateral capsuler specimens of clubfoot with immunohistochemical method. We collected the specimens from idiopatic clubfoot patients had failed conservative treatment, thus had been complete subtalar release procedure. During surgical procedure, sample of capsuler tissue were collected from medial, posterior and lateral side from 15 feet. Followed by stained with Hematoxylin-eosin, all specimens are stained by immunohistochemical agent vimentin, desmin and a-smooth muscle actin. In Hematoxylin-eosin stained, the capsuler cells were arranged vary from regularly to haphazardly and nuclei were spindle-shape, plump or oval. In immunohistochemical study, all specimens stained positively for vimentin and negatively for desmin. Eight specimens from medial and three specimens from other sides were stained positively for a-smooth muscle actin and statistically significant difference was found between the medial and other sides. In conclusion, we contented that medial, posterior and lateral capsules of clubfoot have cytocontractile activity but medial side have more than other sides. Key words: Clubfoot, capsule, cytocontractile proteins, light microscopy, immunohistochemistry.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Ortopedi ve Travmatoloji; Orthopedics and Traumatology