İZMİR İLİNDEKİ KÖPEKLERDE GÖRÜLEN KALÇA DİSPLAZİSİNİN İNSİDANSININ ARAŞTIRILMASI - TEMÜR, HÜSEYİN CAN (Fırat Üniveristesi, 2024)
Köpeklerde kalça displazisi, koksofemoral eklem gevşekliği, dejenerasyon ve osteoartrit ile karakterize edilen poligenik ve çok faktörlü gelişimsel bir hastalıktır. Bu çalışma da İzmir ilindeki köpeklerde görülen kalça displazisinin insidansının araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmanın materyalini kalça displazisi şüpheli çeşitli ırk, yaş ve cinsiyette 600 adet köpek oluşturdu. Hayvanların ventro-dorsal gergin bacak pozisyonunda radyografik görüntüleri alındı, radyografik görüntüler bilgisayar programı yardımıyla Norberg-Olsson yöntemi kullanılarak kalça displazisi yönünden değerlendirildi. Hayvanlar yaş, cinsiyet, ırk ve sağ-sol kalça olarak gruplandırıldı. Norberg-Olsson açılarını değerlendirme için bir skala kullanıldı. Bu skalaya göre; 1.derece, 100-105 derece arası olanlar, 2.derece ,90-100 derece arası olanlar, 90-80 derece arasında olanlar 3.derece, 80 derecenin altında olanlar 4.derece olarak belirlendi. Çalışma materyalini oluşturan 600 adet köpeğin 200 adedine kalça displazisi tanısı konuldu Bu 200 kalça displazisine sahip köpeğin %19'unu Kangal, %19'unu Alman Çoban Köpeği, %15'ini Golden Retrievir %7'sini Labrodor Retriver % 6.5'ini Rottweiller %5.5'ini ve %28 ini diğer ırklar oluşturdu. Çalışma sonucunda elde edilen veriler ışığında izmir ilinde köpeklerde yapılan kalça dispalzisnin insidansının %33,33 olduğu belirlendi.

Hip dysplasia in dogs is a polygenic and multifactorial developmental disease characterized by laxity, degeneration, and osteoarthritis of the coxofemoral joint. In this study aimed to investigate the incidence of hip dysplasia in dogs in İzmir province. The study included 600 dogs of various ages, breeds, and genders suspected of hip dysplasia. Radiographic images of the dogs were taken in a ventro-dorsal extended limb position, and evaluated for hip dysplasia using the Norberg-Olsson method with computer software. The dogs were categorized based on age, gender, breed, and left-right hip. A scale was used to assess Norberg-Olsson angles, classifying them as follows: 1st degree for angles between 100-105 degrees, 2nd degree for 90-100 degrees, 3rd degree for 90-80 degrees, and 4th degree for angles below 80 degrees. Among the 600 dogs in the study, hip dysplasia was diagnosed in 200 dogs. Among these, 19% were Kangal, 19% were German Shepherd, 15% were Golden Retriever, 7% were Labrador Retriever, 6.5% were Rottweiler, and 28% were other breeds. Based on the study's findings, the incidence of hip dysplasia in dogs in İzmir province was determined to be 33.33%.
Investigation of the incidence of hip dysplasia in dogs in İzmir province
Keywords: Veteriner Hekimliği