Bireylerin Gençlik Merkezi Faaliyetlerine Yönelik Tutum Düzeylerinin İncelenmesi: (Elazığ İli Örneği) - Yıldız, Metin; Kırtepe, Abdurrahman (My University, 2020)
Gençlerin zararlı alışkanlıklardan uzak durmaları sportif, sosyal, kültürel ve sanatsal aktivitelere katılım sağlayarak kendi yeteneklerini ortaya koyabilmeleri açısından önem arz etmektedir. Bu kapsamda Gençlik merkezleri büyük bir sorumluluk üstlenmişlerdir.Bu çalışmanın amacının bireylerin gençlik merkezi faaliyetlerine yönelik tutum düzeylerinin incelenmesi oluşturmaktadır.Araştırmada ölçeklerin uygulanabilmesi ve verilerin toplanabilmesi için Fırat Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Araştırmalar Etik Kurulundan 14.05.2020 tarih ve 10.toplantı,7 karar nolu etik kurul onayı alınmıştır.Araştırmanın evreni, Elazığ Gençlik Merkezi’ni son bir yılda ziyaret eden 1750 kişiden oluşmaktadır.Araştırmanın örneklem grubunu 244 kişi oluşturmaktadır.Verilerin normal dağılıma uygunluk gösterdikleri tespit edilmiş ve iki kategori içeren değişkenlerin ölçek puanları ile karşılaştırılmasında bağımsız örneklem T testi, ikiden çok kategori içeren değişkenlerin ölçek puanları ile karşılaştırılmasında tek yönlü varyans analizi (One-Way ANOVA) yöntemleri kullanılarak karşılaştırmalar yapılmıştır. Tek yönlü varyans analizi sonucunda farklılık tespit edilmesi durumunda; post-hoc yöntemlerden Bonferroni Testi kullanılarak farklılığın hangi kategori ya da kategorilerden kaynaklandığı tespit edilmiştir. Çalışmada?=0.05 olarak alınmıştır. Eldeedilenbulgularsonucunda;bireylerin cinsiyetlerinin gençlik merkezlerinde etkinliklerine yönelik tutumlarında anlamlı bir farklılık meydana getirmediği, maddi durumu daha düşük seviyede olan bireylerin buetkinliklere katılmalarında ekonomik durumlarının önemli bir etken olmadığı görülmüştür. Eğitimseviyesi daha yüksek olan bireylerin etkinliklere daha fazla katılım sağladıkları, herhangi bir işte çalışmayan bireylerin bu merkezdeki etkinliklere daha fazla zaman ayırarak gönüllü olarak katılım sağladıkları, bireylerin gençlik merkezinde ki aktivitelere katılım düzeyleri arttıkça gönüllülük durumlarının da bir artış olduğu görülmüştür.
Keywords: Sosyal Çalışma