Demir eksikliği anemisi ağırlık düzeyine göre kan parametrelerindeki değişimler - Akarsu, Saadet; Girgin, İnceköy Feyza; Kurt, Abdullah; Kurt, Çıtak A. Neşe; Bozdağ, Şenol; Demir, Bozat Hatice (My University, 2007)
Demir eksikliği anemisi (DEA)’ni diğer anemilerden ayırt edebilmek için tüm kan parametreleri değerlendirilmelidir. Bu yönüyle, DEA’nin ağırlık düzeyine göre; kan parametrelerindeki değişimin varlığı araştırılmak ve talasemi minör (TM) ile karşılaştırılmak istendi.Yöntem: Çalışmaya DEA (n: 217 vaka) ve TM (n: 31 vaka) tanısı alan toplam 248 hasta alındı. Hastalar aneminin ağırlığına göre 3 gruba bölündü. Grup 1, Hb değeri 10.1-11.0 g/dL (hafif anemi), Grup 2, 8.1 ile 10.0 g/dL (orta anemi) ve Grup 3, 8.0 g/dL ya da daha az (ağır anemi) olan çocuklardı. Eritrosit (RBC) sayısının ?5.0x106/µL olması eritrositoz, trombosit sayısı (PLT)’nın ?600.000/mm3 olması trombositoz ve PLT’nin <100,000/mm3 olması trombositopeni olarak belirlendi.Bulgular: Vakaların % 22.2’si hafif, % 30.8’i orta ve % 47.0’ı ağır DEA idi. Hafif DEA grubunda ortalama RBC: 4.5 milyon/mm3, ortalama Hb: 10.3 g/dL, ortalama eritrosit volümü (MCV): 69.3 fl, eritrosit dağılım aralığı (RDW): % 16.6, PLT: 347.000/mm3 ve mentzer indeksi (MI) (MCV/RBC): 15.7, serum demiri (SI): 30.6 µg/dL, total demir bağlama kapasitesi (TIBC): 356.5 µg/dL, transferrin saturasyonu (TS): % 8.7 ve ferritin (F): 5.9 ng/mL olarak bulundu. Orta DEA grubunda ortalama RBC: 4.4 milyon/mm3, Hb: 9.2 g/dL, MCV: 67.0 fl, RDW: % 18.2, PLT: 366.000/mm3, MI: 15.3, SI: 29.4 µg/dL, TIBC: 367.8 µg/dL, TS: % 8.2, F: 6.4 ng/ml ve ağır DEA grubunda ortalama RBC: 3.4±0.6 milyon/mm3, Hb: 6.2 g/dL, MCV: 55.8 fl, RDW: % 25.0, PLT: 501.000/mm3, MI: 16.5, SI: 13.7 µg/dL, TIBC: 417.5 µg/dl, TS: % 3.4 ve F: 2.6 ng/mL olarak bulundu. TM’de RBC: 5.6±0.5 milyon/mm3, ortalama Hb: 10.7±0.9 g/dL, MCV: 59.8±6.7 fl, RDW: % 16.0±1.7, PLT: 386.000±126.000/mm3, MI: 10.7±2.1, SI: 74.4±38.5 µg/dL, TIBC 304.6±60.2 µg/dL, TS: %25.3±14.7 ve F: 69.0±71.9 ng/mL idi. Eritrositoz DEA’da % 11.9 iken TM’de % 93.5 oranında saptanmıştır. Hafif ve orta DEA’da sırasıyla % 22.9 ve % 22.4 seviyesinde eritrositoz saptanmıştır. Trombositoz ağır DEA’da % 28.4 oranında saptanmıştır. DEA’da % 14.3 olan trombositoz oranı, TM’de % 6.4 olarak saptanmıştır. DEA ve TM arasında eritrositoz ve trombositoz oranları farklı saptanmıştır.Sonuç: DEA’nın ağırlık düzeyi arttıkça RBC, Hb, MCV, SI, TS ve F azalmakta oysa RDW, PLT, MI ve TIBC ise artmaktadır.
Keywords: Tıbbi Araştırmalar Deneysel; Genel ve Dahili Tıp; Pediatri