TÜRKİYE'DEKİ ŞEKER FABRİKALARINDA HİBRİT SİSTEM TASARIMIYLA ENERJİ YÖNETİMİNİN OPTİMİZASYONU VE TEKNO-EKONOMİK FİZİBİLİTESİ - YİĞİT, AZİZ (Fırat Üniveristesi, 2025)
Bu çalışmada Türkiye'nin altı farklı coğrafi bölgesinde yer alan şeker fabrikalarının elektrik tüketimlerinin, teknik, ekonomik ve çevresel fayda bakımından, fotovoltaik güneş enerjisi ve rüzgar türbinleri ile en uygun çözümlerle karşılanabilmesi incelenmiştir. Bu sayede hem Türkiye'nin şeker fabrikaları gibi tesislerinde yılın sadece belli aylarında sürdürdüğü faaliyetler sonucu oluşturulan sera gazlarının indirgenmesi hem de bu fabrikaların üretim faaliyetinde bulunmadığı aylarda yenilenebilir enerji kaynaklarıyla üretilip ilgili tesis dışında değerlendirilebilecek enerji miktarının belirlenebilmesi amaç edinilmiştir. Altı coğrafi bölge içerisindeki, Ağrı, Konya, Burdur, Adapazarı, Afyonkarahisar ve Kastamonu şeker fabrikalarının toplam üretim hacmi 635.375 ton şeker olmakla beraber, tüketilen elektrik enerjisi toplamda 40,87 MW düzeyindedir. Bu tüketim, en iyimser durumda 34.64 ton sera gazı üretimi yaratmaktadır. Şeker fabrikalarının üretim hacimleri, resmî kurumların ilgili web sitelerinden alınmış olup, elektrik tüketiminin verileri bu çalışmada belirtilen ve pilot bölge olarak kabul edilen Konya Şeker Fabrikası'ndan temin edilmiştir. Pilot bölgeden alınan elektrik enerjisi tüketim verileri, üretim hacimleri ile orantılı olarak diğer şeker fabrikalarına genellenmiştir. Çalışmada Homer Pro Professional Simülasyon Programı kullanılmıştır. Analizler sonucu elde edilen simülasyon çıktıları ayrıca çok kriterli karar verme metotlarından TOPSİS metodu kullanılarak değerlendirilmiştir.

This study examines the technical, economic and environmental benefits of meeting the electricity consumption of sugar factories located in six different geographical regions of Turkey with the most appropriate solutions using photovoltaic solar energy and wind turbines. In this way, it is aimed to both reduce greenhouse gases generated as a result of activities carried out only in certain months of the year in facilities such as sugar factories in Turkey and to determine the amount of energy that can be generated with renewable energy sources and evaluated outside the relevant facility during the months when these factories are not in production. The total production volume of Ağrı, Konya, Burdur, Adapazarı, Afyonkarahisar and Kastamonu sugar factories in the six geographical regions is 635,375 tons of sugar, while the total electrical energy consumed is at the level of 40.87 MW. This consumption creates a greenhouse gas production of 34.64 tons in the most optimistic case. The production volumes of sugar factories were obtained from the relevant websites of official institutions, and the electricity consumption data were obtained from Konya Sugar Factory, which is specified in this study and accepted as the pilot region. Electricity consumption data obtained from the pilot region were generalized to other sugar factories in proportion to their production volumes. Homer Pro Professional Simulation Program was used in the study. Homer Pro Professional Simulation Program was used in the study. Simulation outputs obtained as a result of the analysis were also evaluated using the TOPSIS method, one of the multi-criteria decision-making methods.
Optimization and techno-economic feasibility of energy management with hybrid system design in Turkish sugar factories in Turkey
Keywords: Enerji; Endüstri ve Endüstri Mühendisliği