Gerçek yangın etkisi altında ahşap kolonların dizaynı - Haksever, Ataman; Savas, Sedat (My University, 2005)
Bu çalışmanın amacı yangına maruz kalan ahşap yapı elemanlarının deformasyonunun yanında ahşap kömürleşmesini belirlemek için bir analitik model geliştirmektir. Önceki çalışma önerilerine, ilave geliştirme ve ilerletilmede bulunulmuştur. Bu çalışma, iyi tanımlanmış deneyleri de içermektedir. Bu deneylerde, ortam sıcaklığı, enkesit kömürleşme oranındaki sıcaklık gelişimleri gibi temel değişkenler kaydedilmiştir. Bütün deney düzeneği yapılan analitik modellemenin doğruluğu oluşturulmuştur. Ölçümler ve nümerik sonuçlar arasındaki karşılaştırma yapılmış ve bu karşılaştırma gerçek yangın etkisi altında ahşap kolon dizayn abakları hazırlanarak tamamlanmıştır. İyi bir uyum deneysel ve analitik sonuçlar arasında gözlenmiştir.
Keywords: İnşaat Mühendisliği