BENİGN VE MALİGN TİROİD NODÜLLERİNİN AYIRIMINDA RENKLİ DOPPLER ULTRASONOGRAFİNİN ROLÜ - YILDIRIM, AŞİR (Fırat Üniveristesi, 2011)
Tiroidin nodüler hastalığı sık karşılaşılan endokrin hastalıklardandır. Ultrasonografi (US) kullanımının artması ile tiroid bezinde nodül saptanma oranı da artmıştır. Tüm tiroid nodüllerinin %5-15'inde tiroid karsinomu olasılığı vardır. Günümüzde tiroid nodüllerinde temel tanısal yöntem tiroid ince iğne aspirasyon biopsisidir (İİAB). Ancak İİAB yapılacak nodül seçimi hakkında her zaman fikirbirliği olmamaktadır. Çalısmamızda, tiroid nodülü olan hastaların renkli Doppler US (RDUS ) özelliklerinin degerlendirilmesi ve benign ve malign tiroid nodüllerinin ayırımında RDUS nin rolünün saptanması amaçlandı.Çalışmaya 129 olgu dâhil edildi. Nodüller histopatolojik ve sitolojik sonuçlarına göre benign ve malign nodüller olmak üzere gruplara ayrıldı. Nodüllerin lokalizasyon, boyut ve iç yapısı araştırıldı. Renkli Doppler US incelemesinde (RDUS); kanlanma tipi, kan akım hızının en yüksek değeri (Vmax) (cm/sn), kan akım hızının en düşük değeri (Vmin) (cm/sn), kan akımının sistolik tepe değerinin diastol sonu değerine oranı (S/D), pulsalite indeksi (PI), rezistif indeks (RI), akselerasyon zamanı (AT) (sn) ve akselerasyon indeks (AI) (cm/sn²) değerlerine bakıldı.Malign nodüllerde kanlanma, benign nodüllere göre anlamlı olarak farklı bulundu (p<0.05). RDUS bulguları değerlendirildiğinde nodül içindeki akımın sistolik hızının diastolik hızına oranı, pulsatilite indeksi, rezistivite indeksi ve akselerasyon indeksi değerleri malign nodüllerde benign nodüllere göre anlamlı olarak farklılıklar saptadık (p<0.05).Tiroid nodüllerinin US özellikleri ile ilgili olarak literatürde çok sayıda araştırma bulunmakta, fakat RDUS bulguları hakkındaki araştırmalar kısıtlı sayıdadır. Olgularda birden fazla sayıda nodül bulunması, nodüllerin takiplerinin zorluğu, hangi nodülün malign olduğunun bilinememesi nedeni ile İİAB yapılacak nodül seçiminde US bulgularının yanı sıra RDUS analizinin de yararlı olacağı kanaatindeyiz.Anahtar Kelimeler: Tiroid nodülü, Renkli Doppler Ultrasonografi, ince iğne aspirasyon biopsisi, benign-malign nodül ayırımı.

Nodular disease of the thyroid is a common endocrinologic disorder. Dedection of thyroid nodules have been increased usage of ultrasound. Five to fifteen percentage of all thyroid nodules are thought to be malignant. Current diagnostic modality of choice for characterization of thyroid nodules is fine needle aspiration biopsy (FNAB). But there is much dispute over which nodules should undergo FNAB. In our study we aim to evaluate the color Doppler ultrasound findings of patients with thyroid nodules and also to detect the role of color doppler ultrasound differantiation of malignant and benign thyroid nodülesOne hundred and twenty nine nodules were included this study. These nodules were divided into benign and malignant nodules, according to their histopathologic and cytologic results. Localization of nodules, size and internal structure were investigated. Color Doppler examinations were used to evaluate the type of vascularization, Peak Systolic Velocity (Vmax), Peak Diastolic Velocity (Vmin), Systole/Diastole (S/D) ratio, Pulsatility Index (PI), Resistive Index (RI), Acceleration Index (AI) and Acceleration Time (AT) of the nodules.Vascularization type were significantly different between benign and malignant nodules (p<0.05). There were significantly differences between benign and malignant nodules at the S/D ratio, PI, RI , AI (p<0.05).There are many studies concerning sonographic evaluation of thyroid nodules in the literature but few have investigated with color Doppler criteria. The presence of multiple nodules, difficulties in follow up nodules and lack of specific criteria for characterization of choosing malignant nodules that will undergo FNAB. We believe that with adding to routine sonographic evaluation, color Doppler ultrasound will provide valuable guidance.Keywords: Thyroid nodules, color Doppler ultrasound, fine needle aspiration biopsy, distinction between benign and malignant nodules
The role of color doppler ultrasound dıfferantıatıon of malıgnant and benıgn thyroıd nodules
Keywords: Radyoloji ve Nükleer Tıp