Mikroalgal Antioksidan Kaynağı Olarak Chlorella vulgaris: Biyokimyasal Değerlendirme - Buran, Abayhan; Özgen, İnanç; Kalender, Mehmet (Niyazi ÖZDEMİR, 2026)
Bu çalışma, statik akvaryum koşullarında kültürlenen tatlı su mikroalge Chlorella vulgaris (C. vulgaris) 'den elde edilen biyokütlenin toplam antioksidan kapasitesini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. C. vulgaris, yüksek protein içeriği, esansiyel yağ asitleri, vitaminler ve karotenoidler, klorofil, fenolikler ve flavonoidler gibi biyoaktif bileşiklerle bilinir. Bu bileşikler, ona önemli antioksidan özellikler kazandırır ve beslenme ve farmasötik uygulamalar için değerli kılar. Biyokütle kurutulup toz haline getirilmiş ve çeşitli testler kullanılarak antioksidan profili analiz edilmiştir. Bu testler arasında Toplam Fenolik İçerik (TPC), Toplam Flavonoid İçerik (TFC), Toplam Antioksidan Kapasite (TAC), DPPH ve ABTS radikal temizleme aktivitesi ve FRAP (ferrik indirgeyici antioksidan gücü) yer almaktadır. Sonuçlar, numunenin 20,90 mg GAE/g fenolik, 29,32 mg QE/g flavonoid içerdiğini ve 44,07 mg AAE/g gibi yüksek bir TAC değeri sergilediğini göstermiştir. Ayrıca, DPPH (18,21 mg AAE/g) ve FRAP (16,75 mg FeSO₄E/g) testlerinde önemli antioksidan aktivite göstermiştir. Ancak, ABTS temizleme değeri nispeten düşüktür (3,05 mg TE/g), bu durum muhtemelen baskın antioksidan bileşiklerin spesifik radikal afinitesi veya deney sınırlamalarından kaynaklanmaktadır. Sonuç olarak, C. vulgaris biyokütlesinin zengin fenolik ve flavonoid içeriği, dikkate değer bir antioksidan aktivite göstermiştir. Bu bulgular, besin takviyeleri, fonksiyonel gıdalar, kozmetikler ve farmasötik formülasyonlarda doğal bir antioksidan kaynağı olarak potansiyel kullanımını desteklemektedir. Bu araştırma, alglerden elde edilen bileşiklerin sağlığı destekleme ve oksidatif stresle ilişkili yaşlanma süreçleriyle mücadelede umut verici rolünü vurgulamaktadır.
Chlorella vulgaris as a Microalgal Source of Antioxidants: A Biochemical Assessment
Keywords: ABTS; antioksidan; chlorella vulgaris; fenolik; flavonoid