2-(2-(3-BROMOFENİL)HİDRAZON)SİKLOHEKZAN-1,3-DİON BİS(TİYOSEMİKARBAZON) LİGANDI (L) VE BAKIR(II) KOMPLEKSİNİN DEMİR YÜZEYİNDE İNHİBİTÖR AKTİVİTESİNİN KUANTUM KİMYASAL YÖNTEMLERLE HESAPLANMASI - ALOKA, FATMA (Fırat Üniveristesi, 2025)
Tiyosemikarbazonlar, yapılarındaki fonksiyonel gruplar sayesinde geniş bir aktivite alanı sergilemekte olup, özellikle tıp alanındaki yaygın kullanımları bu bileşiklere olan ilgiyi artırmıştır. Bu çalışmada, teorik analizlerin önemini vurgulamak amacıyla daha önce sentezlenen 2-(2-(3- Bromofenil)hidrazon)siklohekzan-1,3-dion Bis(tiyosemikarbazon) ligandı(L) ve Bakır(II) kompleksine ait deneysel ve teorik sonuçlar karşılaştırılmıştır. Karşılaştırma, Gaussian 09W programında yer alan DFT/B3LYP yöntemi ve 6-311G(d,p) baz seti kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Ligand (L) ve Cu(II) kompleksinin moleküler elektrostatik potansiyel haritaları (MEP), moleküler orbital enerji seviyeleri (HOMO-LUMO) ve bakır yüzeyindeki inhibitör aktiviteleri kuantum kimyasal yöntemlerle hesaplanmıştır. Ayrıca ligand(L) ve kompleksin spektroskopik analiz sonuçları (1H NMR, 13C NMR, IR ve UV-VIS) hem deneysel hem de teorik olarak incelenmiş ve sonuçların uyumlu olduğu belirlenmiştir.

Thiosemicarbazones exhibit a broad spectrum of activity due to their functional groups, and their widespread applications in the medical field have increased interest in these compounds. In this study, to emphasize the importance of theoretical analysis, the experimental and theoretical results of the previously synthesized 2-(2-(3-Bromophenyl)hydrazone)cyclohexane-1,3-dione Bis(thiosemicarbazone) ligand (L) and its Copper(II) complex were compared. The comparison was performed using the DFT/B3LYP method and the 6-311G(d,p) basis set available in the Gaussian 09W software. Quantum chemical methods were employed to calculate the molecular electrostatic potential (MEP) maps, molecular orbital energy levels (HOMO-LUMO), and inhibitor activities on the copper surface for the ligand (L) and its Cu(II) complex. Additionally, the spectroscopic results (1H NMR, 13C NMR, IR, and UV-VIS) of the ligand (L) and the complex were analyzed both experimentally and theoretically, and a good agreement between the results was observed.
Calculation of the inhibitory activity of 2-(2-(3-bromophenyl) hydrazone) cyclohexane-1,3-dione bis(thiosemicarbazone) (L) ligand and copper(II) complex on the iron surface with quantum chemical methods
Keywords: Kimya