Arda Ankaferd Blood Stopper’ın Hemostatik ve Dokuİyileşmesi Üzerindeki Etkilerinin Değerlendirilmesi - Günay, Cihan; Sağlıyan, Aydın; Durmuş, Ali Said; Mokhtare, Behzad; Köm, Mustafa (My University, 2021)
Bu çalışmada ankaferd blood stopper’ın (ABS) ratlarda deneysel olarak oluşturulan kanamanındurdurulması ve doku iyileşmesi üzerindeki etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Damarınkesilmesi sonucu pıhtılaşma faktörleri devreye girerek önce kesilen damar uçları büzülür, dahasonra kesik damar uçlarında pıhtı oluşur, bu pıhtı büyüyerek damarı tıkar ve böylece kanamadurur. Kanama fazla olduğu zaman pıhtılaşma gecikebilir. Bu nedenle pıhtılaşmayı hızlandırmakiçin kanama durdurma yöntemlerine başvurulur. Çalışmada kullanılan ABS, Türk bilim adamlarıtarafından bulunan kanama durdurucu bitkisel bir ekstrakttır. ABS etkisini, fibrinojen başta olmaküzere kan proteinlerinin ve eritrositlerin plazma ve serumda “Protein ağı” meydana getirmesisuretiyle gösterdiği bildirilmektedir. Bu çalışmada 14 adet dişi erişkin Wistar Albino ratkullanılmıştır. Tüm ratların sağ arka bacak iç bölgesindeki femoral ven kesilmiştir. Ratlar yedişerliolmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Birinci gruba ABS tampon, diğer gruba gazlı bezden tamponuygulanmıştır. ABS tamponun gazlı beze oranla, kanamayı daha kısa sürede durdurduğugözlenmiştir. Bu durum istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (P<0.05). Ratlar 10 gün boyuncagözlem altında tutulmuş ve onuncu günün sonunda ötenazi edilerek doku iyileşmesi histopatolojikolarak incelenmiştir. ABS grubunun kontrol grubuna göre endotel bütünlüğü ve eritrosit yoğunluğuaçısından daha iyi sonuçlar verdiği tespit edilmiştir. Bu değerler dikkate alındığında ABS’ınkanamanın durdurulmasında ve doku iyileşmesinde etkili bir role sahip olduğu görülmüştür.
Keywords: Tamamlayıcı ve Entegre Tıp; Biyoloji; Hematoloji; Veterinerlik