Geleneksel Kahvaltılık Zahterin Antimikrobiyal Etkisi - Dalkilic, Lütfiye Kadioglu; Dalkilic, Semih; Korkmaz, İsmail (My University, 2020)
Günümüzde bazı hastalıkların tedavisinde kullanılan preparatların etken maddeleri tamamen bitkisel kaynaklıolabilmektedir. Bazı bitkilerin veya baharat karışımlarının antiviral, antibakteriyel ve antifungal etkilerinin olduğubilinmekte olup basit enfeksiyonların tedavi edilmesinde veya koruyucu olarak bağışıklık sisteminin güçlendirilmesindetakviye edici olarak kullanıldığı bilinmektedir. Çalışmada kullanılan zahter de özellikle Güneydoğu AnadoluBölgesi’nde kahvaltılık olarak tüketilen bir baharat karışımıdır. Bu çalışmada; zahterin Escherichia coli ATCC 25322,Pseudomonas aeruginosa DMS50071 SCOTTA, Klebsiella pneumoniae ATCC 700603’ya karşı oyuk agar yöntemikullanılarak antimikrobiyal etkileri incelendi. Zahterin etanol ve kloroform ekstreleri 25mg/ml - 50mg/ml - 75mg/ml -100mg/ml olarak uygulandı. Negatif kontrol için %100 DMSO, pozitif kontrol için de amoksisilin, klindamisin vepenisilin kullanıldı. Sonuçlara göre; Zahter ekstraktının 25mg/ml-50mg/ml-75mg/ml ve 100mg/mlkonsantrasyonlarında (zon görülmedi,18mm, 24mm, 27mm) kloroform ile hazırlanan ekstresinde E. coli’ye karşı etkiettiği belirlendi. Zahter ekstraktının 25mg/ml- 50mg/ml-75mg/ml ve 100mg/ml konsantrasyonlarında (9mm, 11mm,14mm, 27mm) kloroform ile hazırlanan ekstresinde P. aeruginosa’ye gelişimini engellediği tespit edildi. Zahterekstraktının 25mg/ml- 50mg/ml-75mg/ml ve 100mg/ml konsantrasyonlarında (13mm, 17mm, zon yok, zon yok)kloroform ile hazırlanan ekstresinde K. pneumoniae karşı etki ettiği gözlendi. Zahter ekstraktının 25mg/ml- 50mg/ml75mg/ml ve 100mg/ml konsantrasyonlarında (13mm, 17mm, zon görülmedi, zon görülmedi) etanol ile hazırlananekstresinde K. pneumoniae’ye karşı etkili olduğu tespit edildi. Fakat E. coli’ye ve P. aeruginosa’ya karşı etki etmedi.Ayrıca kloroform ile yapılan zahter ekstresinin, etanol ile yapılan zahter ekstresine göre daha güçlü bir antimikrobiyaletkiye sahip olduğu tespit edildi.
Keywords: Mikrobiyoloji; Biyoteknoloji ve Uygulamalı Mikrobiyoloji