Popüler Kültür Metalarının Gösterişçi Tüketim ile Birleşmesiyle Sosyal Medyada Benlik İnşasında Kullanımı: Labubu Oyuncak ve Hermes Çanta Örneği - Aydar, Ferzan; Nizam, Feridun (My University, 2025)
Bu çalışma, dijital çağda popüler kültür ürünleri kullanılarak sosyal medya aracılığıyla benlik inşa etme arasındaki ilişkiyi dramaturjik bir bakış açısıyla incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmada, popüler kültür ürünü Labubu figürünün, “gösterişçi tüketim”in temsilcisi lüks tüketim markası Hermes çantaya eklenti olarak takılmış biçimde TikTok üzerinden başlayan akımla sunumu, Goffman’ın dramaturjik analiz yöntemiyle ele alınmıştır. Bu bağlamda dramaturjik analizin unsurları olan rol, performans, vitrin ve set kavramları sosyal medyadaki paylaşımlar özelinde detaylı olarak analiz edilmiştir. Çalışma kapsamında, popüler kültür, dijital ortamlar, benliğin inşası ve sosyal medya üzerinden popüler kültür ürünlerinin kimliğin inşa süreçlerindeki rolüne olan etkisi değerlendirilmektedir. Buna göre çalışma bulguları, popüler kültür ürünlerinin hızla yayılıp sosyal medya aracılığıyla kullanıcıların benliklerini inşa etme süreçlerinde önemli bir rolünün olduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca, yüksek kültür ürünlerinin popüler kültür ürünleriyle dijital ortamlarda bir arada olması bireylerin çevrim içi benlik sunumlarını kültürel sermaye üzerinden inşa etmesine zemin hazırlamaktadır. ‘Labubu’ ve ‘Hermes’ etiketi üzerinden alınan paylaşımların dramaturjik çözümlemesi, popüler kültür ürünü ile gösterişçi tüketimin bir ürünü olan lüks marka çantanın bir arada kullanılmasıyla oluşan statü farklarının muğlaklaşması ve popüler kültürün benliğin inşasında egemen kültürel formlara sahip olduğunu gösterir niteliktedir. Çalışma, popüler kültürün sosyal medya ortamında kullanıcıların benliğini inşa etme pratiklerini anlamak ve “popüler” olan ile “lüks” olanın kolayca birleşebildiğini, statü sınırlarının sosyal medya yoluyla aşındırıldığını göstermek amacıyla kaleme alınmıştır.
Keywords: Gösterişçi Tüketim; Dramaturjik Analiz; Popüler Kültür; Benlik İnşası; Labubu