Obsesif Kompulsif Bozuklukta Serum Prolaktin Düzeyleri - Gürok, Mehmet Gürkan; Kılıc, Faruk; Atmaca, Murad; Mermi, Osman (My University, 2018)
Amaç: Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB), serotonerjik sistem, dopaminerjik sistem ve prolaktin(PRL) arasında yakın ilişkiler bulunmasına rağmen, kısıtlı sayıda çalışma OKB’de PRL düzeyleriniincelemiştir. Bu bağlamda bu çalışmada, OKB hastalarının PRL düzeylerinin belirlenmesiamaçlanmış ve PRL düzeylerinin OKB hastalarında değişiklik gösterebileceği öngörülmüştür.Gereç ve Yöntem: PRL düzeyleri ölçülüp gerekli kriterleri taşıyan 20 hasta çalışmaya dahiledilmiştir. PRL düzeyleri kemo-immunoassay yöntem kullanılarak tespit edilmiştir.Bulgular: Çalışma sonucunda, OKB’li hastaların ortalama PRL düzeylerinin kontrol grubundakisağlıklı katılımcıların ortalama düzeylerinden farklılık göstermediği görülmüştür (OKB’li hastalar:11.84±6.45 mg/dL, Kontrol grubu: 13.92±10.89 mg/dL).Sonuç: Çalışma bulguları OKB’li hastaların PRL değerlerinin kontrol grubundaki sağlıklıkatılımcıların değerlerinden farklı olmadığını göstermektedir. Daha büyük örneklemli yeniaraştırmaların gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Keywords: Klinik Nöroloji; Psikoloji; Psikiyatri