EVSEL ATIK SU ARITMA TESİSİ ÇIKIŞ SULARININ UV İLE DEZENFEKSİYONU - ÖZGÜVEN, AYŞE (Fırat Üniveristesi, 2003)
Yüksek Lisans Tezi EVSEL ATIKSU ARITMA TESİSİ ÇIKIŞ SULARININ ULTRA VİYOLE İLE DEZENFEKSİYONU Ayşe ÖZGÜVEN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı 2003, Sayfa : 38 Bu çalışmada evsel atıksu arıtma tesisi çıkış sularının ultraviyole (UV) ışınla dezenfesiyonu incelenmiştir, Dezenfeksiyon çalışmalarında silindirik UV reaktörü kullanılmış ve optimum verimin sağlanması için sisteme fıltrasyon kademesi eklenmiştir. Sistem verimleri, katı madde, bulanıklık, temas süreleri açısından değerlendirilmiştir. 15 hafta süreyle yapılan çalışmada toplam bakteri, toplam koliform ve fekal koliform tayinleri yapılarak, alıcı ortam standarlarının sağlanması için ideal şartlar belirlenmiştir. Sonuç olarak, evsel atıksu arıtma tesisi çıkış sularının UV ile dezenfeksiyonunda, alıcı ortam standartlarının sağlanması için filtrasyonun gerekli olduğu tespit edilmiştir, Perlit dolgulu filtre hem katı madde ve bulunanıklık gideriminde hem de mikroorganizma gideriminde etkili olmuştur. Sonuçlar mikrobial giderimin %99,5'in üzerinde olduğunu ve alıcı ortam standartlarının sağlandığını ortaya koymuştur. Anahatar Kelimeler : Evsel atıksu, Ultraviyole dezenfeksiyon, Pertlit filtre, Mikrobiyal giderim, Katı madde giderimi. VI
Ultraviolet disinfection of effluent of municipal waste water treatment plant
Keywords: Çevre Mühendisliği; Environmental Engineering