Ti-27Ni-20Nb-3V Alaşımın Faz Dönüşüm Sıcaklıkları, Korozyon Direnci ve Yapısal Özelliklerinin İncelenmesi - Dagdelen, Fethi; Balci, Esra; Ercan, Ercan (My University, 2021)
U çalışmada Ti-27Ni-20Nb-3V (% at.) alaşımı ark-ergitme yöntemi ile üretildi. Üretilen alaşım 850 °C de 24 saat homojenleştirildikten sonra, faz dönüşüm sıcaklıkları, mikro-yapısı, elektrokimyasal aşınma direnci, mikrosertlik gibi fiziksel ve kimyasal özellikleri araştırıldı. DSC yardımıyla faz dönüşüm sıcaklıkları austenite-martensite faz geçişlerinin oda sıcaklığının altında olduğu belirlendi. Optik mikroskop (OM) ve SEM görüntülerinde alaşımın Ti-elementince zengin dendritik yapılarından oluştuğu görüldü. XRD patternlerinden ise ?-Nb, B2 ve B19/ yapılarının da olduğu belirlendi. Ayrıca, yapılan hesaplamalar sonucu kristalit tane boyutu yaklaşık 39,65 nm olarak hesaplandı. Oda sıcaklığında yapay vücut sıvısı (SBF)’de yapılan elektrokimyasal analizi sonucu korozyon direnci $8,09x10^{-5}$ mmpy olarak hesaplandı. Mikrosertlik ölçümleri ile alaşımın mikrosertliği beş ayrı bölgeden alınarak ortalama 810 HV olarak bulundu.
Keywords: Mikrosertlik; Şekil hatırlamalı alaşımlar; korozyon direnci