KEÇiÖREN CAFERiLERiNDE ÖLÜM ADETLERi VE UYGULAMALARI - Albayrak, Ali (Fırat University, 2006)
Ölüm insan hayatının önemli geçiş dönemlerinden birini teşkil etmektedir. Bu önemli geçiş döneminde de hemen hemen her toplumda birtakım adet ve uygulamalar bulunmaktadır. Bütün Anadolu'da oldıığu gibi Caferilerde de ölümle ilgili olarak bazı adet ve uygulamaiara rastlanmaktadır. Caferilerio ölüm öncesi, ölüm anı ve ölüm sonrası .adetleriııi konu edinen bu çalışmanın araştırma evreni Ankara Keçiören, örnekiemi de ilçede oturan Caferilerdir. Buradaki Caferiler Azeri kökenli olup, Keçiören' e Kars'tan göç etmişlerdir. Caferilerin ölü için yerine getirdikleri merasimler ve bunların yapıldığı günler eski Türklerin uygulamalarıyla da paralellik arz ettiği söylenebilir. Türkler asırlar boyunca farklı dinleri benimsernelerine rağmen eski Türk dini gelenekleri bütün Türklerin manevi hayatiarına derin izler bırakmıştır. Keçiören'de yaşayan Caferiler üzerinde de bu etki kendini göstermektedir.
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları