FENOL UYGULANAN PULLU SAZAN (CYPRİNUS CARPİO)' DA OKSİDATİF STRESİN BELİRLENMESİ - TAŞÇI, DİDEM (Fırat Üniveristesi, 2025)
Bu çalışmada; pullu sazan (Cyprinus carpio)' da oksidatif stres ve bazı antioksidan parametreler üzerine fenolün etkisi araştırıldı. Araştırmada; ortalama ağırlığı 30 g olan toplam 120 adet balık kullanıldı. 0,01, 0,1 ve 1 ppm konsantrasyonlarında fenol 96 saat için balıklara verildi. Deneme sonunda balıklardan alınan karaciğer ve solungaç örneklerinde oksidatif stresin bir göstergesi olarak malondialdehit düzeyi ile antioksidan parametrelerden katalaz, glutatyon peroksidaz ve glutatyon-S-transferaz aktiviteleri ve redükte glutatyon düzeyi analiz edildi. Fenol verilen grupların doku malondialdehit düzeylerinin kontrol grubuna göre istatistiksel olarak yüksek olduğu gözlendi (p < 0.05). Fenol uygulanan gruplarda doku katalaz ve glutatyon peroksidaz aktiviteleri ve redükte glutatyon düzeylerinin kontrol grubuna göre anlamlı olarak azaldığı belirlenirken, doku glutatyon-S-transferaz aktivitelerinin istatistiksel olarak önemli düzeyde arttığı tespit edildi (p < 0.05).

In this study; the effect of phenol on oxidative stress and some antioxidant parameters in common carp (Cyprinus carpio) was investigated. In the study; a total of 120 fish with an average weight of 30 g were used. Phenol was given to the fish at concentrations of 0.01, 0.1 and 1 ppm for 96 hours. At the end of the experiment, malondialdehyde level as an indicator of oxidative stress, catalase, glutathione peroxidase and glutathione-S-transferase activities and reduced glutathione level, which are antioxidants parameters, were analyzed in liver and gill samples taken from the fish. It was observed that tissue malondialdehyde levels in the phenol-treated groups were statistically higher than the control group (p < 0.05). While tissue catalase and glutathione peroxidase activities and reduced glutathione levels were found to be significantly decreased in the phenol-applied groups compared to the control group, tissue glutathione-S-transferase activities were found to be statistically significantly increased (p < 0.05)..
Determination of oxidative stress of common carp (Cyprinus carpio) treated with phenol
Keywords: Su Ürünleri