SUBMANDİBULER GLAND HİSTOPATOLOJİSİ ÜZERİNDE PİCİNABİL'İN ETKİSİ - AVCI, YUSUF (Fırat Üniveristesi, 2017)
Siyalore, oromotor olgunlaşma gerçekleştikten sonra, tükürüğün istemsiz olarak fazla salgılanması ve ağızdan dışarı akmasıdır. Bu birçok nörolojik hastalığın önemli bir semptomudur. Bu çalışmanın amacı, submandibular beze uygulanan OK-432'nin bez histopatolojisi üzerindeki etkilerini incelemek ve siyalore tedavisinde kullanılan geleneksel tedavi yöntemlerine yeni bir alternatif tedavi oluşturmaktır. Çalışma, rastgele seçilerek üç gruba ayrılan 21 Yeni Zelanda türü erişkin tavşan üzerinde gerçekleştirilmiştir. Deneklerin submandibular bezine Grup I'de (n=7) 0.2 ml, Grup II'de (n=7) 0.5 ml OK-432; Grup III (n=7)'de ise 0.5 ml serum fizyolojik uygulanmıştır. Denekler bu uygulamalardan 42 gün sonra dekapite edilmiş ve bilateral submandibular bezleri eksize edilmiştir. Bunlardan hazırlanan preperatlar duktal enflamasyon, asiner hücre enflamasyonu, fibrozis, lipomatozis, atrofi ve ödem yönünden ışık mikroskobu ile değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular; yok: - (0), hafif: + (1), orta: ++ (2), şiddetli: +++ (3) olarak derecelendirilmiştir. Bu parametreler açısından gruplar birbirleriyle karşılaştırılmış ancak parametrelerin hiçbirinde gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır (p>0.05). Çalışmamızın sonucunda, OK-432'nin submandibular bezlerde histopatolojik değişikliklere yol açmadığı, bu nedenle de OK-432'nin siyalore tedavisinde kullanılacak alternatif bir tedavi yöntemi olmayacağı anlaşılmıştır. Bu nedenle bu konuda daha çok deneysel çalışmalar yapılması gerektiğini düşünmekteyiz.

Sialorrhea is the excessive involuntary production of saliva and its flowing out from the mouth after oromotor maturation has occurred. It is an important symptom of various neurological illnesses. The aim of this study is to examine the histopathological effects of OK-432 on the gland when it is injected into the submandibular gland and to create an alternative treatment to the traditional treatment methods used for treating sialorrhea. The study was conducted on three groups of randomly selected New Zealand mature rabbits. In Group I (n=7), the gland of the tested rabbits were treated with 0,2 ml OK-432, in Group II (n=7) 0,5 ml OK-432 and Group III was treated with 0,5 ml normal saline. The rabbits were decapitated 42 days later and their bilateral submandibular glands were excised. Preparats prepared with the glands (specimens) were studied under a light microscope in terms of ductal inflammation, acinar cell inflammation, fibrosis, lipomatozis, atrophy and edema. The findings were graded a 4-point-scale – (0) no, + (1) mild, ++ (2) moderate and +++ (3) severe. The groups were compared with each other in regards to these parameters but no statistically significant finding was found among the groups (p>0.05). At the end of the study, it has been understood that OK-432 causes no histopathological changes in submandibular glands and therefore it cannot be used as an alternative treatment method for treating sialorrhea. Thus, we think that more experimental studies are needed in this field.
The effect of Picinabil on submandibular gland histopathology
Keywords: Kulak Burun ve Boğaz