Evsel Arıtma Çamurunun Kapalı Solar Kurutulmasında Mevsim Faktörünün Değerlendirilmesi - Sayılgan, Emine; Ünlü, Hayriye Işıl (Fırat University, 2021)
Arıtma çamurları; kompleks yapıları, yüksek organik içerikleri, metal/ağır metal içermeleri, büyük hacim kaplamaları, koku problemi, yüksek su içeriği gibi sebeplerle ekonomik ve çevresel problemler yaratmaktadır. Arıtma çamurlarının kurutulması ile hacim, kütle miktarları azaltılarak, taşıma maliyetleri önemli ölçüde düşmektedir. Bu çalışma kapsamında Isparta Atıksu Arıtma Tesisi arıtma çamurunun kapalı solar sistemde farklı mevsimlerde kurutularak, farklı iklim koşullarının çamur kuruluğuna, toplam katı madde miktarlarına etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla, temin edilen arıtma çamuru Temmuz, Ekim, Ocak ve Nisan aylarında kapalı solar kurutma sisteminde kurutulmuştur. Elde edilen sonuçlar, kış mevsiminde arıtma çamurunun %90 oranında kuruluk değerine ulaşması için 15-20 gün gerekirken; yaz mevsiminde 5 günün yeterli olduğu görülmüştür. Bununla birlikte, kapalı solar sistemlerde, çalışma şartları kontrollü olduğu için, olumsuz iklim şartlarının kuruluk ve katı madde oranları üzerine etkisi çok önemli ölçüde olmamıştır. Bu durum, kapalı solar kurutma tesislerinin yılın her günü çalıştırılabilmesi adına olumlu bir sonuç olarak değerlendirilebilir.
Keywords: Engineering; Mühendislik