ELAZIĞ İLİ ENERJİ ÇALIŞMALARI İÇİN KEBAN BARAJ GÖLÜ'NÜN BÖLGE İKLİMİ ÜZERİNE ETKİSİ - KARTAL, ÜMİT (Fırat Üniveristesi, 2017)
Bu çalışmada Keban Baraj Gölü'nün Elazığ iklimine etkisi ortaya konulmuştur. İncelemeye alınan veriler 1938-2015 yılları arasında ölçülen ve gözlemlenen meteoroloji verileridir. Alınan verilerin analizi yapılarak, bilgiler tablo ve şekillerin oluşturulmasında kullanılmıştır. İklim parametrelerinin büyük bölümü ele alınarak Elazığ'ın iklim özellikleri ortaya konmuştur. Bir bölgenin yüzey alanında meydana gelen büyük değişikliklerin yakın çevresinin iklimini etkilediği bilinmektedir. Baraj gölleri de kapladıkları alan bakımından büyük yapılardır. Keban Baraj gölünün Elazığ iklimine etkisini ortaya koymak amacı ile baraj öncesi (1938-1974) ve baraj sonrası (1975-2015) dönemlerinin iklim özellikleri ortaya konulmuştur. Yapılan analizlerde baraj öncesi ve baraj sonrası dönemler arasında meteorolojik verilerde bazı değişikliklerin olduğu görülmüştür. Bu değişiklikler Dicle-Fırat havzası ve Türkiye geneli meteoroloji müdürlükleri verileri ile kıyaslanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre Keban Baraj Gölü, Elazığ ikliminde belirgin değişiklikler oluşturmasa da meteorolojik verilerde bazı değişikliklerin olduğu görülmüştür. Yağış miktarında azalma, nispi nem miktarı ve sıcaklık değerlerinde artış olduğu görülmektedir. Anahtar kelimeler: Elazığ, Enerji, Baraj Gölünün İklime Etkisi

In this study, the effect of Keban Dam Lake on Elazığ climate was revealed. The assessed data that measured and observed are meteorological data between 1938 and 2015. Analysis of the data was conducted, and the results were presented in tables and figures. The climatic characteristics of Elazığ have been revealed by considering most of the climate parameters. It is known that the major changes in the surface area of a region affect the climate of its immediate surroundings. Dam lakes are also large structures in terms of area they cover. Climate characteristics of the pre-dam (1938-1974) and post-dam (1975-2015) periods were revealed with the aim of determining the impact of the dam lake to the Elazığ climate. It has been determined that there are some changes in meteorological data between the pre-dam and post-dam periods. These changes were compared with meteorological data both in Turkey and the Euphrates-Tigris basin. According to the obtained results, although Keban Dam Lake did not make any significant changes in Elazığ climate, some changes were observed in meteorological data. It is observed that there is a decrease trend in precipitation and rising trend in relative humidity and temperature. Keywords: Elazığ, Energy, Effect of Dam Lake to Climate
Effect on the regional climate of Keban dam lake for energy studies of elazığ province
Keywords: Enerji