BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLERİNİN SANAL ZORBALIK FARKINDALIKLARI İLE TEKNOLOJİK ÖZ YETERLİLİKLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ (KAHRAMANMARAŞ İLİ ÖRNEĞİ) - YILDIRIM, MÜCAHİT (Fırat Üniveristesi, 2021)
Bu araştırmanın amacı, beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin sanal zorbalık farkındalıkları ile teknolojik öz yeterlilikleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmanın evrenini; Kahramanmaraş il merkezinde bulunan resmi ortaokullarda görevli 220 beden eğitimi ve spor öğretmeni oluşturmakta örneklemini ise bu okullardan rastgele yöntemle seçilmiş 188 beden eğitimi ve spor öğretmeni oluşturmaktadır. Verilerin elde edilmesinde; Kişisel Bilgi Formu, Ayas ve Horzum tarafından geliştirilen Öğretmen Sanal Zorbalık Algısı Ölçeği ve Miltiadou ve Yu tarafından geliştirilen, Horzum ve Çakır tarafından uyarlanan Çevrimiçi Teknolojilere Yönelik Öz-Yeterlik Algısı Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde ilk olarak ölçeklerden elde edilen verilerin normallik testi yapılmıştır. Daha sonra değişkenlere yönelik farklılaşma düzeyini belirlemek için gruplardaki katılımcı sayısının 30'dan fazla olduğu durumlarda parametrik testler T-testi ve Anova kullanılırken, gruplardaki katılımcı sayısının 30'dan az olduğu durumlarda parametrik olmayan Mann-Whitney U ve Kruskal Wallis-H testleri kullanılmıştır. Bağımlı değişkenler arasında ne yönde ve düzeyde bir ilişki olduğunu belirlemek için Pearson Korelasyon analizi yapılmıştır. Analiz sonuçlarının değerlendirilmesinde p< ,05 anlamlılık değeri temel alınmıştır. Beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin sanal zorbalık farkındalıklarında, cinsiyet ve meslekte toplam kaç yıl çalıştığı değişkenlerine göre anlamlı farklar bulunmuştur. Diğer değişkenlere göre ise anlamlı farklar bulunmamıştır. Beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin teknolojik öz yeterliliklerinde, değişkenlere yönelik anlamlı farklılıklar bulunmamıştır. Beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin sanal zorbalık farkındalıkları ile teknolojik öz yeterlilikleri arasında orta düzeyde, pozitif yönde ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Araştırma sonucunda beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin sanal zorbalık farkındalıklarının ve teknolojik öz yeterliliklerinin oldukça yüksek olduğu tespit edilmiştir. Teknolojik öz yeterlilikleri yüksek olan beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin sanal zorbalık farkındalıklarının da yüksek olduğu görülmüştür.

The aim of this research is to analyze the relationship between the awareness of cyber bullying and technological self-efficacy of physical education teachers. The population of the research is 220 physical education and sports teachers working at state schools in Kahramanmaraş City and the sample of research is 188 randomly selected physical education and sports teachers. Personal Information Form, Teacher Cyber Bullying Perception Scale by Ayas and Horzum, Self-Efficacy Perception Scale for Online Technologies developed by Miltiadou and Yu and adapted by Horzum and Cakir are used in gathering the data. First of all, normality test is conducted in data analyzing. Afterwards, the parametric tests: "T-Test and Anova Test" are used in the situations to evaluate the level of differenciation according to variables when there are more then 30 test takers, and "Mann Whitney-U and Kruskal Wallis-H" non-parametric tests are used when there is less then 30 test takers in the groups. Pearson Correlation Analyze is applied to identify the type and the level of the relationship between dependant variables. In the evaluation of the results, p<,05 significance value is selected as baseline. Significant differences are finded out in the level of awareness of physical education and sports teachers depending on the variables of their gender and the year of experience. No significant difference is detected depending on other variables. No significant difference is found in variables of technological self-efficacy of physical education and sports teachers. A significant, midlevel, positive relationship is characterised between the technological self-efficacy and the level of awareness in cyber bullying in physical education and sports teachers. It is identified in the research that physical education and sports teachers have a high level of awareness of cyber bullying and technological self-efficacy. It is observed that physical education and sports teachers with a high level of self-efficacy also have a high level of awareness of cyber bullying.
Analyzing the relationship between the awareness of cyber bullying and technological self-efficacy of physical education teachers (Kahramanmaraş city sample)
Keywords: Spor