SARAYBOSNA SUİKASTÇILARI: GAVRİLO PRİNCİP VE DİĞERLERİ - Günaydın, Meryem (My University, 2020)
Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’nun veliahdı Fransuva Ferdinand, on beşinci ve on altıncı kolordugeneralleri, zabitleri ve askerleri ile birlikte gerçekleştireceği askeri manevraların icrası için 25 Haziran 1914’teSaraybosna’ya gitmiştir. Avusturya Arşidükü Fransuva Ferdinand ile eşi 28 Haziran 1914 Pazar günüşereflerine icra edilecek resm-i kabulde hazır bulunmak üzere Saraybosna belediye dairesine gittikleri sıradabinmiş oldukları otomobile bir bomba atılmıştır. Belediye’de icra edilen resm-i kabulden sonra veliaht ile eşi,ilk suikast esnasında atılan bombadan yaralanan Vali Potiorek’in yaveri Miralay Merizzi’yi hastahanedeziyaret etmek için tekrar şehre giden yol üzerinden devam etmişlerdir. Arşidük’ün binmiş olduğu otomobilFranz Jozef sokağına saptığında ikinci bir suikast gerçekleştirilmiştir. Arşidük ve eşi orada ölmüşlerdir.Saraybosna’da gerçekleşen, büyük bir elem ve endişeyle karşılanan bu cinayet siyasi idi. Slav birliğiiçin faaliyetlerde bulunan “Kara El” gizli örgütü Saraybosna suikastını planlamıştır. Suikast komplocuları olanGavrilo Princip ve beraberindeki Nedjelko ?abrinovi?, Trifko Grabe?, Muhamed Mehmedbaši?, Vaso?ubrilovi?, Cvijetko Popovi? 28 Haziran 1914 günü rıhtım boyunca yerleştirilmiştir. Dünya tarihinin akışınıdeğiştiren bu günün aktörleri yani suikastçılarının kim olduğu bu çalışmada ele alınacaktır.
Keywords: Tarih