ÇALIŞAN KADINLARIN SAĞLIK BİLİNCİNİN SOSYOLOJİK ANALİZİ (MALATYA ÖRNEĞİ) - KURTDAŞ, MUZAFFER ÇAĞLAR (Fırat Üniveristesi, 2013)
Tıbbi olduğu kadar sosyal ve kültürel bir olgu olan sağlık, sosyolojinin ilgilendiği önemli konulardan biridir. Sağlığı sosyal ve kültürel süreçler ve değişkenler açısından ele alan sağlık sosyolojisi, sağlığın diğer sosyal kurumlarla olan ilişkisini gözler önüne sererek, hem bireysel hem de toplumsal sağlığa önemli katkılar sağlayan bir alandır. Günümüzde temel değerlerden biri haline gelen sağlık, sosyal ve kültürel açıdan değerlendirildiğinde önemli gelişmelerin ve değişimlerin yaşandığı bir alan olarak dikkat çekmektedir. Bu gelişmelerin en önemlilerinden biri de sağlık bilgisinin toplumsallaşmasıdır. Bireylerin sağlığa olan ilgilerinin ve bilgilerinin arttığı bu süreç, sosyal ve kültürel alanda önemli sonuçlar doğurmaktadır. Bu çalışma, çalışan kadınların sağlık bilincini ve bu bilincin düzeyini sosyal ve kültürel süreçler bakımından ele alarak açıklamaya çalışmaktadır. Çalışan kadınların sağlığını, sağlığa etki eden sosyal ve kültürel faktörler açısından ele alarak, sağlık bilgisinin toplumsallaşması sürecini toplumsal dinamikler ele alınarak irdelemektedir.

Besides being medical, health is both a sociological and cultural phenomenon and is one of the topics of sociology. Health sociology which covers helath in view of variables such as social and cultural progress is an area playing an important part in public health concern. Health, one of the base values of today, draws attention as an area in which important social and cultural innovations and developments. Indeed, one of these important developments is the socialization of health knowledge. This study tries to explain laboring women?s health awareness and level of this awareness in view of cultural progress. The study also tries to find out laboring women?s health and the factors effecting their health by considering social variables.
Sociological analysis of health consciouness of working women (Example Malatya)
Keywords: Sosyoloji