Yerel siyasette seçmen bağlılığını belediye hizmet kalitesi aracılığıyla oluşturmak: trb – ı bölgesi örneği - Demirel, Erkan T.; Yatkın, Ahmet; Düşükcan, Muhammet; Derin, Neslihan; Çakınberk, Arzu; Güven, Mehmet (My University, 2013)
Kalkınmaya, demokrasiye, toplum barışına ve insan refahına özel sektörden çok daha fazla katkı sağlayan hizmetler kamu hizmetleridir. Kamu hizmetleri arasında da belediye hizmetleri özel bir konuma sahiptir. Demokrasi ve toplum barışı yerelde ne kadar güçlü olursa genelde de o kadar güçlü olacaktır. O halde yapılması gereken, yerel hizmetlerde önce kalite ölçülerini yakalayabilmek sonra ise bu durumu korumanın yollarına bakmaktır. Yakalanması gereken kalite ölçüleri, belediye hizmetlerinin kullanıcısı durumundaki vatandaşların belirlediği ölçülerdir. Bu anlamda, vatandaşların belediye hizmetlerinin kalitesine karşı duyarlı olacakları / olmaları beklenmelidir. Kaliteli hizmet sunan ve seçmene ilham veren (örnek olan) başkanların yönettiği belediyeler, yerel demokrasiye olan inancı pekiştirecek ve bağlılık hissi güçlü seçmen kitleleri oluşturabilecektir. Yukarıdaki görüşlerin çizdiği çerçevede şekillenen bu çalışmanın temel amacı; “belediyelerin hizmet kalitesinin, belediye başkanlarının oluşturabildikleri seçmen bağlılığı üzerindeki belirleyiciliğinin tespit edilmesidir”. Araştırmanın amacına ulaşabilmek için nicel araştırma yaklaşımı tercih edilmiştir. Çalışmada, değişkenlerin birbirleri üzerindeki belirleyiciliklerine odaklanıldığı için nicel yaklaşım kapsamındaki yöntemlerden korelasyonel (ilişkisel) araştırma tanımına uygun bir araştırma gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini, TRB1 bölgesinde yer alan il merkezi belediyelerinin sınırları içerisinde yaşayan seçmenler oluşturmaktadır. Söz konusu illerdeki toplam seçmen sayısı 31.12.2009 tarihli verilere göre 554.618’dir. Söz konusu evren arasından tesadüfi olarak seçilen 1616 seçmene ulaşılmış ve anket yoluyla veri toplanmıştır. Ankette, araştırmacılar tarafından geliştirilen (belediye hizmet kalitesi, seçmen bağlılığı) ölçekler ile demografik özelliklere yönelik sorular yer almıştır. Sonuç olarak; belediye hizmetlerinin kalitesi ile seçmen bağlılığı arasında anlamlı, güçlü ve pozitif bir ilişki bulunmuştur.
Makale - Bilimsel Dergi Makalesi - Çok Yazarlı
Keywords: Hizmet Kalitesi; Belediyelerde Hizmet Kalitesi; Belediye Başkanları; Seçmen Bağlılığı; TRB-1 Bölgesi