KAPAKLI KONDUİTLİ FLOTASYON HÜCRELERİ FİZİKSEL PARAMETRELERİNİN HAVALANDIRMA PERFORMANSINA ETKİSİ - AYTAÇ, AYÇA (Fırat Üniveristesi, 2017)
Hızla artan dünya nüfusu ve endüstride yaşanan hızlı gelişme; evsel ve endüstriyel atıkların dönüştürülmesi zorunluluğu, mevcut kaynakların daha etkin kullanımı gibi sorunları beraberinde getirirken, ortaya çıkan bu çok boyutlu problemlerin çözümü için disiplinler arası çalışmalar yapılması zorunlu hale gelmiştir. Maden, malzeme, çevre ve inşaat mühendisliği gibi farklı bilim dallarının ortak çalışma prensiplerini içeren flotasyon işlemi bahse konu olan problemlerin çözümü için son yıllarda yaygın olarak kullanmaya başlanmıştır. Flotasyon, metalik ve metalik olmayan cevherlerin işlenmesi, partiküllerin ve yağların atık sudan ayrılmasının etkili bir yoludur. Flotasyon hücreleri içerisine çeşitli yöntemlerle sokulan hava kabarcıkları sayesinde flotasyon işlemi daha etkin bir şekilde yapılmaktadır. Bir nevi havalandırma olarak da nitelendirilebilecek bu işlem flotasyon teknolojileri arasında yerini almıştır. Havalandırılma çeşitli şekillerde yapılabilir. Özellikle suların havalandırılmasında kullanılan yüksek basınçlı konduitler bunun bir örneğidir. Basınçlı konduitte akım yüksek hızlı hava-su karışımı akışını içerir. Çok sayıda kabarcık şeklinde akıma sürüklenen hava, havalandırma verimliliğini dolayısıyla flotasyon performansını arttırır. Bu çalışmada, yüksek basınçlı bir kondüit, flotasyon hücresine entegre edilerek sisteme hava kabarcığı girişinin sağlanması amaçlanmıştır. Geliştirilen pilot ölçekli yeni sistemde hücre çapı, hücre kolon boyu, hücreye giren hava-su jeti dalma açısı ve sisteme verilen su debisi gibi parametrelerin havalandırma performansı ve flotasyon verimine etkisi deneysel olarak araştırılmıştır. Sonuç olarak; bu sistem sayesinde flotasyon hücresine çok yüksek miktarda hava kabarcığı girişi sağlanmıştır. Yeni nesil bir flotasyon ve havalandırma sistemi olan konduit ile desteklenmiş flotasyon hücresinin flotasyon işlemi içinde çok etkili bir şekilde kullanılabileceği görülmüştür. Anahtar Kelimeler: Havalandırma, Konduit, Flotasyon, Su jeti

Rapidly growing world population and rapid development which is experienced in endustry; the necessity of converting household and industrial waste, while bringing problems such as more efficient use of available resources, making interdisciplinary studies have been required to solve these multidimensional problems. Flotation process which is including the common working principles of different sciences such as mining, materials, environment and civil engineering has been used generally in recent years for the solution ofthe mentioned problems. Flotation is an effective way of separating particles and oils from waste water and processing of metallic and non-metallic ores. Flotation is carried out more efficiently through air bubbles introduced into the flotation cells by various methods. This process which can be described as a kind of aeration take place among the flotation technologies. Aeration can be done in various forms. Especially high pressure conduits used for the aeration of water are an example of this.The air which is led to flow like numerous bubble increase air efficiency whereat increase flotation performance. In this study, it is aimed to supply the system with air bubbles by integrating conduit with high pressure into flotation cell. In improved pilot scale new system, the aeration performance and efficient on flotation efficiency of the parameters such as water flow that is given to the system, cell diameter, cell column length, plunge angel of air-water jet entering into cell, has been studied experimentally. As a result; it is provided a large amount of air bubble entry to flotation cell by the agency of this system. It has been seen that the flotation cell supported by conduit which is new generation flotation and aeration system can be used very effectively in the flotation process. Keywords: Aeration, Conduit, Flotation, Water jet.
The effect on aeration performance of physical parameters of head gated conduits flotation cells
Keywords: İnşaat Mühendisliği