Elazığ'ın Baskil ilçe merkezinde hiperlipidemi üzerine bir çalışma - Açık, Yasemin; Sezer, R. Erol (My University, 1997)
Elazığ'ın Baskil ilçesinde yaşayan kişilerde kolesterol düzeyinin saptanması amacıyla yapılan bu çalışmada Baskil'de yaşayan 35 ve üstü yaşta 905 kişilikpopülasyondan rastgele 388 kişi seçildi. Seçilen kişilerden 32'si tekrarlayan davetlere rağmen çalışmaya katılamadı. Bu nedenle 356 kişi dahil edildi. Çalışmaya alınan erkeklerin ortalama kolesterol değerleri 195.8, kadınların ortalama koles¬terol değerleri 197.5 olarak bulundu. Bölgede yaşayan kişilerin % 14'ünün total kolesterol düzeyi 240 mg/dl veya üzerinde idi. Erkeklerin %9.3'nün, kadınların ise % 17.5'inin kan kolesterol düzeyi 240 mg/dl veya üzerinde saptandı. Sigara içen erkeklerin %9.1'inin, sigara içen kadınların ise %22.2'sinin kan kolesterol düzeyi 240 mg/dl veya üzerinde bulundu. Düzenli fizik egzersiz yapanlar arasında kolesterol düzeyi 240 mg/dl'nin üzerinde olan kişiye rastlan¬madığı halde düzenli fizik egzersiz yapmayanların %14.8'inin kolesterol düzeyi 240 mg/dl'nin üzerinde saptandı. Obez kişilerin %233'ünün kolesterol düzeyi 240 mg/dl'nin üzerinde idi. Kolesterol düzeyi 240 mg/dl veya üzerinde olan erkeklerin % 42.9'unun, kadınların ise % 63-9'unun hipertansiyonu vardı. Elde edilen bulgular Baskil ilçe merkezinde yaşayan kişilerde koroner kalp hastalığı majör risk faktörlerinden biri olan hiperkolesterolemiprevalansının küçümsenmeyecek düzeylerde yük¬sek olduğunu göstermektedir. Bu nedenle Baskil'de yaşayan kişilere sunulacak olan Temel Sağlık Hizmeti içerisinde hiperkolesterolemiden korunmaya yönelik eğitim ve hizmet sunumuna önce¬lik verilmesi sağlanmalıdır.
Keywords: Nüfus İstatistikleri Bilimi; Genel ve Dahili Tıp; Kalp ve Kalp Damar Sistemi