FİRDEVSÎ-İ RÛMÎ SÜLEYMÂN-NÂME-İ KEBÎR 78. CİLT (İNCELEME-METİN-DİZİN) - DEMİRBAĞ, ABDULSAMET (Fırat Üniveristesi, 2022)
Türk edebiyat tarihi açısından önem arz eden şahsiyetlerden biri olan Firdevsî-i Rûmî, XV. yüzyılın ikinci yarısıyla XVI. yüzyılın ilk yarısında yaşamıştır. Kaleme aldığı telif ve tercüme eserlerinin sayısının çokluğu üretken bir yazar olduğunu göstermektedir. Bu eserler içerisinde 81 cildi tespit edilebilen Süleymân-nâme-i Kebîr onun en önemli eseri sayılmaktadır. Eserde Hz. Süleyman'ın menkıbelerinin yanı sıra tarih, felsefe, tıp, ahlak, astroloji, tasavvuf, peygamber kıssaları yer almaktadır. Bu çalışmada Topkapı Sarayı Müzesi, Yazma Eserler Kütüphanesi, Hazine Kitaplığı, H1537 numaralı bölümde kayıtlı olan Süleymân-nâme-i Kebîr'in 78. cildi ele alınmıştır. Çalışmanın giriş bölümünde Firdevsî-i Rûmî'nin hayatı ve edebî şahsiyeti ve eserleri hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde Süleymân-nâme-i Kebîr'in 78. cildinin tanıtımı ve incelenmesi yapılmış, ikinci bölümde ise eserin çeviri yazısına yer verilmiştir. Eserin genel olarak değerlendirildiği sonuç kısmından sonra özel adlarla ilgili dizin oluşturulmuştur.

Firdevsî-i Rûmî, a key figure in the history of Turkish literature, lived between the late 15th and early 16th century. The high number of copyrighted and translated works he wrote indicates that he is a prolific writer. Among these, with 81 volumes, Süleymân-nâme-i Kebir is considered as his most important work. In addition to the legends of Prophet Solomon, Süleymân-nâme-i Kebir includes history, philosophy, medicine, morality, astrology, mysticism, and stories of other prophets. In this study, the 78th volume of Süleymân-nâme-i Kebîr, which is registered in the Topkapı Palace Museum, Manuscripts Library, Treasury Library, section H1537, was discussed. In the introduction part of the study, information was given about the life and literary personality of Firdevsî-i Rûmî and his works. In the first section, the 78th volume of Süleymân-nâme-i Kebîr was introduced and analyzed, and in the second section, the translation of the work was given. After the conclusion part, in which the work is evaluated in general, an index was created about proper names.
Firdevsî-i Rûmi Süleymân-nâme-i Kebîr volume 78 (Review, text, index)
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı