Ağır metal iyonlarının (Cu++, Pb++, Hg++, Cd++) Pyrus communis L. bitkisi polenlerinin çimlenmesi ve tüp büyümesi üzerine etkileri - Gür, Nazmi; Topdemir, Aykut (My University, 2004)
Pyrus communis L. bitkisinin polen çimlenmesi ve tüp büyümesi üzerine klor tuzu halinde uygulanan kurşun, bakır, civa ve kadmiyum ağır metallerinin etkileri araştı¬rıldı. Her bir ağır metalin 30, 60, 90, 120 ve 240 mikromolarlık konsantrasyonları kullanıldı. Elde edilen sonuçlara göre tüm ağır metal konsantrasyonları polen çim¬lenmesini ve tüp büyümesini değişik oranlarda azalttığı görüldü. Kullanılan ağır me¬tallerden polen çimlenmesini ve tüp uzunluğunu en fazla engelleyenin kadmiyum, en az engelleyenin ise kurşun olduğu görüldü.
Bildiri - Yayımlanmamış
Keywords: Ağır metal; Pyrus communis L.; Polen; Çimlenme