Genleştirilmiş Cam Agregalı Harçlarda Alkali Silika Reaksiyonu (ASR) - Altuncı, Yusuf Tahir; Öcal, Cenk; Saplıoğlu, Kemal; İnce, Hüseyin Hakan; Cevikbas, Murat (Fırat University, 2021)
Bu çalışmada, inşaat sektöründe yaygın olarak kullanılan 2 tip çimento (CEM I 42,5 R ve CEM IV/B (P) 32,5 N) ile CEN standart kum granül boyutları aralığındaki GCA’lar, CEN standart kumu yerine %0, %10, %20 ve %30 oranlarında ikame edilerek GCA ikameli harç numuneleri üretilmiştir. Numuneler üzerinde ASR’yi belirlemek için ASTM C 1260-14 standardına göre hızlandırılmış harç çubuk deneyleri yapılmış ve çimento tipine göre ikame oranlarının ASR’ye etkisi incelenmiştir. Çalışmanın sonucunda, en riskli çimento olan CEM I serisi örneklerinde bile GCA’ların ikame oranı arttıkça ASR açısından genleşmenin baskılandığı gözlemlenmiş ve GCA’ların ASR’yi önlemede etkili olduğu anlaşılmıştır.
Keywords: Engineering; Mühendislik