BÜLBÜL ŞİİRİ ETRAFINDA MEHMED ÂKİF’İN DEĞERLER DÜNYASI ÜZERİNE DÜŞÜNCELER - Ayaz, Hayrettin (My University, 2015)
Bu makale, İstiklal Marşı şairimiz Mehmed Akif Ersoy’un değerler dünyasını “Bülbül” şiiri etrafındaele almayı amaçlamaktadır. Değer sözü, gündelik dilden başlayarak farklı ilmî disiplinlere uzanan geniş birsahada yaygın kullanışı olan bir kavramdır. Manâ ve kapsam itibarıyla değer kavramının derinlikli olarak elealındığı disiplinlerin başında felsefe ve pedagoji gelmektedir. Edebiyatçılar da sanatın izin verdiği ölçüdedeğerlerle ilgili olmuşlardır. Bülbül şiiri, yakın dönem tarihimizin kasvetli bir kesitinde, 1920 TemmuzundaYunanlıların Bursa’yı işgal edişleri üzerine yazılmıştır. Mehmed Âkif, bu şiirinde, Türk-İslâm milletinin Batıkarşısında içine düştüğü durumu değerler bağlamında ele alıp teselli aramaktadır. Bülbül şiirinin yazılmasınasebep olan bu “elim” hadiseyi Âkif, şiir dilinin izin verdiği ölçüler içerisinde seçtiği isim, sıfat ve zarfunsurlarıyla harmanladığı kuvvetli bir üslupla anmaktadır. Bu üslup Âkif’in değerler dünyasını da okuyucuyaaçmaktadır. Bunu milletin, İslâm inancıyla yoğrulan karakterinde saklı temalar olan vatan sevgisi,milliyetperverlik, kahramanlık, hürriyet, istiklâl ve ecdat sevgisi gibi değerleri öne çıkarmak suretiyleyapmaktadır.
Keywords: Tarih; Siyasi Bilimler; Müzik; Edebiyat