KOLLAJEN İLE UYARILAN DENEYSEL ARTRİT MODELİNDE LAPATİNİB TEDAVİSİ - ÖZGEN, METİN (Fırat Üniveristesi, 2011)
Bu çalışma, kollajen ile uyarılan artrit modelinde, epidermal büyüme faktör reseptörü ile ilişkili tirozin kinaz inhibitörü olan lapatinibin etkinliğini araştırmayı hedeflemiştir.30 adet Wistar albino dişi rat, üç gruba randomize edildi (her grupta n=10). Grup-I kontrol grubu, Grup-II artrit grubu ve Grup-III lapatinib grubu olarak belirlendi. Artrit oluşturmak için, Grup-II ve III ratlara, intradermal inkomplet Freund adjuvanı ile kombine edilen tavuk tip II kollajeni uygulandı. Artrit oluştuktan bir gün sonra, 14. gün, Grup-III ratlara, oral gavaj ile 30 mg/kg/gün dozda lapatinib tedavisi başlandı ve ratların sakrifiye edildiği 29. güne kadar tedaviye devam edildi. Analizler için, ratların gövde kanları ve arka pençeleri alındı. Serum tümör nekroz faktör (TNF)-?, interlökin (IL)-17, malondialdehid (MDA) düzeyleri ve süperoksit dismutaz (SOD), katalaz (CAT), glutatyon peroksidaz (GPx) aktiviteleri, eklem dokusunda nuclear factor erythroid 2-related factor 2 (Nrf2) ve hem oksijenaz-1 (HO-1) ekspresyonları, pençelerde perisinovyal inflamasyon ve kıkırdak-kemik destrüksiyonu değerlendirildi.Grup-I ile karşılaştırıldığında, Grup-II'de TNF-?, IL-17 ve MDA düzeylerinde artış, SOD, CAT, GPx aktivitelerinde ve Nrf2, HO-1 ekspresyonlarında azalma vardı. Histopatolojik değerlendirmelerde, Grup-II rat eklemlerinde yaygın perisinovyal inflamasyon ve belirgin kıkırdak-kemik destrüksiyonu vardı. Lapatinib tedavisi ile TNF-?, IL-17, MDA düzeylerinde azalma, SOD, CAT, GPx aktivitelerinde ve Nrf2, HO-1 ekspresyonlarında artış, perisinovyal inflamasyon ve kıkırdak-kemik destrüksiyonunda azalma belirlendi.Bu çalışma, CIA modelinde lapatinibin inflamatuar yolakları ve oksidatif stresi baskıladığını, sinovyal hiperplaziyi önlediğini gösteren ilk çalışmadır. Lapatinib, RA tedavisi için etkin bir seçenek olabilir.

The purpose of this study was to investigate the therapeutic effect of lapatinib on collagen-induced arthritis (CIA) in rats.Thirty Wistar albino female rats were randomized to three groups (n=10 in each group): Group-I as the control group, Group-II as the arthritis group, Group-III as the lapatinib group were assigned. Arthritis was induced by intradermal injection of chicken type II collagen combined with incomplete Freund's adjuvant in Group-II and III rats. One day after the onset of arthritis, Group-III rats were given lapatinib (30 mg/kg/day) via oral gavage until they were killed on day 29. The trunk bloods and paws of the rats were obtained for further analysis. Tumor necrosis factor (TNF)-?, interleukin (IL)-17, malondialdehyde (MDA) levels and superoxide dismutase (SOD), catalase (CAT), glutathione peroxidase (GPx) activities in serum, and articular tissue nuclear factor erythroid 2-related factor 2 (Nrf2) and heme oxgenase-1 (HO-1) expressions, perisynovial inflammation and cartilage-bone destruction were determined in the paws.When compared with Group-I, TNF-?, IL-17, and MDA levels were increased, and SOD, CAT, GPx activities and the expressions of Nrf2 and HO-1 were decreased in Group-II. Histopathological analysis demonstrated the extensive perisynovial inflammation and marked cartilage-bone destruction in Group-II rats. Lapatinib treatment decreased the levels of TNF-?, IL-17, MDA, and increased the activities of SOD, CAT, GPx and the expressions of Nrf2 and HO-1, and decreased the perisynovial inflammation and cartilage-bone destruction in the paws.Conclusion: Our present study is the first report to identify that lapatinib suppresses inflammatory pathways and oxidative stress, and prevents synovial hyperplasia in CIA model. Lapatinib may be an effective option for the treatment of RA.
Lapatınıb treatment ın the collagen-ınduced arthrıtıs model
Keywords: Romatoloji