T/M YÖNTEMİYLE ÜRETİLEN ALAŞIMLARIN (85/15 BRONZ) MİKROYAPI VE MEKANİK ÖZELLİKLERİNE CO VE Nİ ELEMENTLERİ İLE SİNTERLEME PARAMETRELERİNİN ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI - ABA, SÜLEYMAN (Fırat Üniveristesi, 2017)
Son zamanlarda toz metalürjisi, geniş ölçüde kabul edilen ekonomik üretim yöntemlerden biri oldu. Başarılı bir matris malzeme, yüksek kaliteli metal tozları ve üretim parametrelerinin uygun seçimi ile başlar. Önemli olan hususlardan bir tanesi de kaymalı yatağın yoğun aşınmaya karşı göstermiş olduğu dirençtir. Bu çalışmada, farklı oranlarda bronz (85/15), kobalt ve nikel elementi ile farklı sinterleme basıncı ve sıcaklığının matrisin yapısında meydana getirdiği değişiklikler araştırılmış; imal edilen numunelere aşınma davranışlarının belirlenebilmesi için abrasiv aşınma testi uygulanmıştır. Ayrıca üretilen numunelerin mikro sertlik değerleri incelenmiştir. Toz Metalürjisi üretim yöntemlerinden bir tanesi olan Sıcak İzostatik Presleme (HIP) yöntemi ile sinterleme işlemi gerçekleştirilmiştir. Sinterlenen numuneler birbirleri arasında mikro yapı, abrasiv aşınma ve mikro sertlik deneyleri doğrultusunda yorumları yapılmıştır. Sinterleme sıcaklığının ve basıncının ayrıca mikro yapıya olan etkisi de incelenmiş, üretilen numunelerin EDS ve SEM analizleri doğrultusunda ayrıntılı olarak inceleme çalışmaları yapılmıştır.

Recently, powder metallurgy, it was one of economical production methods adopted widely. A successful matrix material starts with the appropriate selection of high quality matrix powder and production parameters. One of these issues it is important that showed resistance against intense wear of the sliding bed. In this study, the changes in bronze (85/15), cobalt and nickel elements and different sintering pressures and temperature of the matrix were investigated in different ratios; abrasive wear test was applied to determine the wear behaviors of the manufactured specimens. Micro hardness values of the produced samples were also examined. Sintering was performed by Hot Isostatic Pressing (HIP), one of the powder metallurgy production methods. Sintered specimens were interpreted in the direction of microstructure, abrasive wear and microhardness tests among each other. The effect of sintering temperature and pressure on the microstructure was also investigated and detailed studies were carried out in the direction of EDS and SEM analyzes of the produced samples.
T/M methods with alloys produced (85/15 bronze) microstructure and mechanical properties Co and Ni the elements investigation of the effects of sintering parameters
Keywords: Metalurji Mühendisliği