BİYOLOJİK SIVILARDA İYON KROMATOGRAFİSİ İLE ANYON TAYİNİ - ERULAŞ, FATİH AHMET (Fırat Üniveristesi, 2010)
Bu çalışmada serum, tükürük ve idrar gibi biyolojik sıvılarda F?, Cl?, Br?, BrO3?, NO2?, NO3?, PO43?, SO42? iyonları iyon kromatografisi ile tayin edilmiştir. Ayrıca bu iyonlardan PO43? ve NO2? iyonları ise spektrofotometrik metodla da tayin edilmiştir. Çalışmada kullanılan biyolojik sıvılar Tip 2 Diyabet teşhisi konmuş 30 hasta ile 30 kişilik konrol grubundan temin edilmiştir. Yapılan çalışmalardan elde edilen sonuçların hasta ve kontrol grubuna ait örneklerdeki değişimleri istatistiksel olarak değerlendirilmiş, istatiksel çalışmalar SPSS 15.0 programı kullanılarak yapılmıştır.Hasta grubuna ait serum örneklerinde F?, Br?, BrO3?, NO2?, NO3?, PO43?, SO42? anyonlarının konsantrasyonun kontrol grubuna göre yüksek olduğu buna karşlık Cl? anyon konsantrasyonunun kontrol grubunda yüksek olduğu belirlenmiştir. Bununla birlikte Br-, PO43?ve SO42? iyonlarının konsantrasyonlarının hasta grubuna ait serum örneklerinde kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde (p<0.05) yüksek olduğu görülmüştür. Hasta grubuna ait idrar örneklerinde NO3?, NO2?, BrO3?, Br?, F? anyonlarının kontrol grubuna göre yüksek olduğu, Cl?, SO42?, PO43? anyonlarınında kontrol grubunda yüksek olduğu görülmüştür. NO3? anyonu hasta idrar örneklerinde kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde yüksek iken (p<0.05); Cl?, SO42?, PO43? anyonları kontrol grubuna ait idrar örneklerinde anlamlı (p<0.05) bir şekilde yüksek olarak bunulmuştur. Hasta tükürük örneklerinde ise, NO3?, NO2?, BrO3?, Br? anyonlarının konrol grubuna göre yüksek, buna karşılık F?, Cl?, SO42?, PO43? anyonlarının kontrol grubunda yüksek olduğu ve istatistiksel olarak anlamlı (p<0.05) olduğu tespit edilmiştir. Spektrofotometrik yöntemle yapılan çalışmalarda ise, NO2? anyonunun hasta grubuna ait serum, idrar ve tükürük örneklerindeki düzeyleri konrol grubuna göre yüksek olduğu, PO43? anyonunun ise sadece hasta grubuna ait serum örneklerinde kontrol grubuna göre yüksek olduğu belirlenmiştir. İstatistiksel olarak kontrol grubuna ait tükürük ve idrar örneklerinde PO43? anyonu konsantrasonunun hasta grubuna göre anlamlı bir şekilde yüksek olduğu (p<0.05) görülmüştür. Bu anyonlardan özellikle NO3?, NO2?, BrO3?, Br?, F? anyonlarının Tip 2 diyabetli hastaların serumlarında takip edilmesinin faydalı olacağı kanaatine varılmıştır

In this study, NO3?, NO2?, BrO3?, Br?, F?, Cl?, SO42?, PO43? ions in biological fluids such as serum, saliva and urine were determined by ion chromatography. In addition, NO2? and PO43? ions were determined by spectrophotometric method. Biological fluids used in the study were obtained from 30 patients diagnosed with type 2 diabetes and the control group of 30 people. The results obtained from the studies of the changes in the samples of the patients and control group were evaluated statistically. Statistical studies were performed using the SPSS 15.0 program.Concentrations of the NO3?, NO2?, BrO3?, Br?, F?, SO42?, PO43? anions in serum samples belonging to the patient groups were higher than the control groups, in constrast, concentrations of Cl? anion of control groups were higher than the patient groups. However, it was seen that, Br-, PO43? and SO42? anions concentrations in the serum of the patient group were higher than the control group as statistically significant (p<0.05) Concentrations of the NO3?, NO2?, BrO3?, Br?, F? anions in urine samples belonging to the patient groups were higher than the control groups, whereas, concentrations of Cl?, SO42?, PO43? anions of control groups were higher than the patient groups. NO3? anion concentrations in the patient urine samples were found higher than the control group as statistically significant, while, Cl?, SO42?, PO43? anion concentrations in the control group?s urine samples were found higher than the patient group as statistically significant. Concentrations of the NO3?, NO2?, BrO3?, Br? anions in urine samples belonging to the patient groups were higher than the control groups, whereas, concentrations of F?, Cl?, SO42?, PO43? anions of control groups were higher than the patient groups as statistically significant. According to the results of the spectrophotometric studies, levels of the NO2? anion in serum, urine and saliva samples group of patients were higher than in the control groups, levels of the PO43? anion of control groups were higher than the patient groups. Concentrations of the PO43? anion in saliva and urine samples belonging to the control group were found higher than the patient group as statistically significant. These anions, especially NO3?, NO2?, BrO3?, Br?, F? anions in the serum of patients with Type 2 diabetes would be useful to assume that should be followed.
Determination of anionsin biological fluids by ion cromatography
Keywords: Kimya