ELAZIĞ VE MERSİN YÖRESİNDE; FIRAT ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ HAYVAN HASTANESİ VE ÖZEL KLİNİKLERE GETİRİLEN KEDİ VE KÖPEKLERDE GÖRÜLEN GÖZ HASTALIKLARININ İNSİDANSI - ALTUNYUVA, ALİ YUSUF (Fırat Üniveristesi, 2024)
Bu çalışmada Elazığ'da Fırat Üniversitesi Hayvan Hastanesi Küçük Hayvan Cerrahi Kliniği'ne, Mersin'de Yuva Veteriner Kliniği ve Kare Veteriner Kliniği'ne göz hastalıkları şikâyetiyle getirilen kedi köpeklerin göz hastalıkları insidansının belirlenmesi amaçlandı. Çalışmada göz hastalıkları şikâyetiyle getirilen hayvanların tür, ırk, yaş ve cinsiyet yönünden ayrı ayrı değerlendirilmesi yapılıp gerekli veriler kayıt altına alındı. Elazığ'da 918 kedi, 351 köpek; Mersin'de ise 304 kedi 186 köpek olmak üzere toplamda 1222 kedi, 537 köpek cerrahi hastası olarak muayene edildi. Elazığ'da toplamda 61 kedi, 30 köpek göz hastalıkları şikayetiyle getirilirken; Mersin'de bu oran 39 kedi, 23 köpek şeklinde belirlendi. Her iki ilde de en çok kedilerin göz hastalıklarına yakalandığı, en çok rastlanılan hastalığın konjunktivitis olduğu belirlendi. Aynı şekilde her iki ilde de en çok göz hastalıkları şikayetinin 2 yaşındaki kedi ve köpeklerde ve daha çok erkeklerde rastlanıldığı ortaya konuldu.

In this study, it was aimed to determine the incidence of eye diseases in cats and dogs brought to Fırat University Animal Hospital Small Animal Surgery Clinic in Elazığ, and Yuva Veterinary Clinic and Kare Veterinary Clinic in Mersin with complaints of eye diseases. In the study, animals brought with complaints of eye diseases were evaluated separately in terms of species, race, age, gender and the necessary data were recorded. 918 cats and 351 dogs in Elazig; 304 cats and 186 dogs in Mersin, a total of 1222 cats and 537 dogs, were examined as surgical patients. While a total of 61 cats and 30 dogs were brought in Elazig with complaints of eye diseases; In Mersin, this rate was determined as 39 cats and 23 dogs. In both provinces, it was determined that the most common disease in cats was eye diseases, and conjunctivitis was the most common disease. Likewise, in both provinces, it was revealed that the most common complaints of eye diseases were in 2-year-old cats and dogs and mostly in males.
In elaziğ and mersin regions; incidence of eye diseases in cats and dogs brought to firat university veterinary Faculty animal Hospital and private clinics
Keywords: Veteriner Hekimliği