TONİ MORRİSON'UN MERHAMET ADLI ROMANINDA GOTİK UNSURLAR - DOĞAN, ŞÜKRAN SENA (Fırat Üniveristesi, 2025)
Bu çalışmanın amacı, Toni Morrison'ın Merhamet (A Mercy) (2008) adlı romanında gotik unsurların kullanımını ispatlayarak yazarın bunları neden ve nasıl ele aldığını açımlamaktır. Yazar, geleneksel gotik kalıpları yeniden şekillendirerek köleliğin ve ırkçılığın travmatik mirasını, kadınların yalnızlığını ve sömürgeci şiddeti gözler önüne sermektedir. Morrison, esrarengiz mekânlar, bedensel çürüme, ölüm, yalnızlık ve psikolojik bölünme gibi klasik gotik unsurları kullanarak, Kolonyal Amerikan dönemini ele alır. Bu dönemdeki gotik atmosferin Amerikan psikesinde derin izler bıraktığı imasında bulunur. Yazar, gotik türü kuşaktan kuşağa aktarılan acıyı, atalara dair belleği ve kimliğin kökenlerini izlemek amacıyla da kullanır. Çalışma, Morrison'ın gotik unsurları yalnızca estetik bir tercih olarak değil, aynı zamanda tarihsel suskunlukları ifşa eden politik ve psikolojik bir araç olarak değerlendirdiği sonucuna ulaşmaktadır. Morrison'ın postmodern dönemde bu romanı yazarak Koloni dönemine dönmesinin amacı günümüzde bile o dönemin etkilerinin çözülmeden yaşıyor olduğunu göstermektir. Koloni dönemi 400 yıllık bir geçmişe dayanmasına rağmen benzer sorunlar çağdaş Amerikan toplumunda da devam etmektedir. Sonuç olarak bu önemli noktalara değinerek Morrison, günümüz Amerikan toplumunun sorunlarının Koloni dönemine kadar uzandığını gösterir. Çalışmanın ana hedefi, Morrison'ın gotik ögeleri sadece estetik bir seçenek olarak değil, kölelik, kadınların baskı altına alınması, travma ve toplumsal çöküş gibi önemli tarihsel ve sosyopolitik sorunları aydınlatmak amacıyla nasıl kullandığını ortaya koymaktır. Bu çerçevede çalışma, gotik unsurların sömürge döneminde Amerika'nın travmatik geçmişiyle ilişkilendirilerek günümüze nasıl taşındığını gösterir. Morrison'ın romanı üzerinden geçmişteki bireysel ve toplumsal acıların günümüzdeki tezahürlerinin araştırılması, hem edebiyat hem de kültürel bellek açısından önemli katkılar sağlamaktadır. Bu tez, özellikle gotik edebiyatın yalnızca korku veya fantastik anlatımlarla sınırlı olmadığını; aynı zamanda politik, tarihsel ve psikolojik analizler için zengin bir zemin sunduğunu ortaya koyması açısından önem taşımaktadır. Morrison'ın eseri çerçevesinde yapılan bu analiz, Afro-Amerikan edebiyatının çok katmanlı yapısını gözler önüne sermektedir

The aim of this study is to demonstrate the use of gothic elements in Toni Morrison's novel A Mercy (2008) and to explain why and how the author deals with them. By reshaping traditional gothic tropes, the author exposes the traumatic legacy of slavery and racism, women's loneliness and colonial violence. Morrison uses classical gothic elements such as mysterious locations, bodily decay, death, loneliness and psychological disintegration to explore the Colonial American period. She implies that the gothic atmosphere of this period has left deep traces on the American psyche. The author also uses the gothic genre to trace generational pain, ancestral memory and the origins of identity. The study concludes that Morrison utilizes the gothic not only as an aesthetic choice, but also as a political and psychological tool to expose historical silences. The purpose of Morrison's return to the Colonial period by writing this novel in the postmodern era is to show that even today the effects of that period remain unresolved. Although the colonial period is 400 years old, similar problems persist in contemporary American society. As a result, by addressing these important points, Morrison shows that the problems of contemporary American society date back to the Colonial period. The main goal of the study is to reveal how Morrison uses gothic elements not only as an aesthetic choice but also to illuminate important historical and sociopolitical issues such as slavery, the oppression of women, trauma and social collapse. In this framework, the study shows how gothic elements are associated with America's traumatic past during the colonial period and carried into the present. Investigating the present-day manifestations of past individual and social suffering through Morrison's novel makes important contributions to both literary and cultural memory. This thesis is especially important as it reveals that gothic literature is not limited to horror or fantasy narratives, but also offers a rich ground for political, historical and psychological analysis. This analysis of Morrison's work reveals the multi-layered structure of African American literature
Gothic elements in Toni Morrison's novel Mercy
Keywords: Batı Dilleri ve Edebiyatı