KİLİS GÜNLÜK HALK GAZETESİ’NDE HATAY MESELESİNİN ELE ALINIŞI - Kuzgun, Meral (Fırat University, 2019)
Suriye’nin Fransız Mandası altına alınacağı 25 Nisan 1920’e San Remo Antlaşması ile belirlenmiştir. Anadolu’da Milli Mücadele devam ettiğinden Suriye’nin kuzey sınırları tam olarak tespit edilememiş, bu sınırlar 20 Ekim 1921 tarihli Ankara Antlaşması ile belirlenerek Lozan Antlaşması’nın üçüncü maddesi ile de teyit edilmiştir. Böylelikle Ankara Antlaşması’nın yedinci maddesi geçerli olmak kaydıyla Sancak, Fransız mandası altına girmiştir. Fransa’nın 1936 yılında Suriye’ye bağımsızlık vermesi üzerine Hatay’ın anavatana katılması ve Misak-ı Milli sınırlarına dahil edilmesi Türk Dış Politikasının en önemli gündem maddelerinden biri olmuştur. Bu amaçla Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Miletler Cemiyeti’ne müracaat etmiş ve yoğun diplomatik çabalar neticesinde Hatay, 1937 yılında anayasası ile birlikte ayrı bir varlık olarak kabul edilerek 1938 yılında Hatay Devleti kurulmuştur. Atatürk’ün ömrü Hatay’ın Türkiye Cumhuriyeti Devleti sınırlarına dahil edildiğini görmesine yetmemişse de hastalığının ağırlaştığı 1937 yılı içinde Mersin, Adana gezilerine katılarak Hatay davasına sahip çıktığını tüm dünyaya göstermiştir. Bu makalede amacımız, bahse konu olan Hatay meselesinde coğrafi olarak yakın bir yer olan Kilis  şehrinin nabzını tutan Kilis Günlük Halk Gazetesi’nin bu sürece yaklaşımı ve 1937-1939 yıları arası dönem ile ilgili değerlendirmelerini ele almaktır.