STREPTOZOTOSİN İLE İNDÜKLENMİŞ DİYABETİK RATLARDA KROM HİSTİDİNATIN NF-?B, NRF2 VE AKT PROTEİNLERİNİN EKSPRESYONU ÜZERİNE ETKİLERİ - SELÇUK, MUSTAFA YAVUZ (Fırat Üniveristesi, 2010)
Değişik organik formları bulunan kromun son yıllarda yapılan çalışmalar sonucunda tip 2 diyabet hastalığında insülin duyarlılığını, insülin reseptör sayısını, glukoz tutabilme yeteneğini artırdığı ve oksidatif stresi azaltarak diyabet ve komplikasyonlarının önlenmesinde katkı sağladığı bildirilmektedir.Bu çalışmada, insanlarda diğer krom suplemanlarından daha iyi emilime sahip olduğu bildirilen krom histidinatın (CrHis); yüksek yağlı diyet (HFD) ve streptozotosin (STZ) ile diyabet oluşturulmuş ratlarda böbrek dokusundaki NF-?B, NrF2 ve AKT proteinlerinin ekspresyonu üzerine olan etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla ortalama ağırlıkları 200 gr (180-220 gr) olan, 8 haftalık yaşta toplam 28 adet Wistar albino cinsi erkek rat kullanıldı. Ratlar her grupta 7 hayvan bulunacak şekilde 4 gruba ayrıldı. (i) Enerjinin % 12'si yağlardan oluşan standart diyetle beslenen grup Kontrol grubunu (K), (ii) Standart diyet ve CrHis içme suyu ile birlikte günlük 110 mcg/kg verilen grup K+CrHis grubunu, (iii) HFD ile beslenen ve 2 haftadan sonra streptozotosin (STZ) (STZ, 40 mg/kg i.p.) verilen grup (HFD+STZ) grubunu (iv), HFD ile beslenen ve 2 haftadan sonra streptozotosin (STZ) (STZ, 40 mg/kg i.p.) enjekte edilen ve CrHis (günlük 110 mcg/kg) verilen grup HFD+STZ+CrHis grubunu oluşturdu. Araştırma 12 haftada sonuçlandırıldı. HFD+STZ uygulanan grupta kontrol grubuna göre NF-?B düzeyleri artış gösterdi. HFD+STZ+CrHis grubunda ise HFD+STZ uygulanan gruba göre NF-?B düzeyleri anlamlı ölçüde azaldı (p<0,05). HFD+STZ uygulanan grupta kontrol grubuna göre Nrf2 düzeyleri azalırken, HFD+STZ+CrHis grubunda ise HFD+STZ uygulanan gruba göre Nrf2 düzeyleri anlamlı ölçüde arttı (p<0,05). HFD+STZ uygulanan grupta kontrol grubuna göre Akt düzeyleri azalırken, HFD+STZ+CrHis grubunda ise HFD+STZ uygulanan gruba göre Akt protein ekspresyon düzeyleri anlamlı ölçüde arttı (p<0,05).Sonuç olarak yağlı diyetle beslenen ve deneysel olarak diyabet oluşturulan ratlarda krom histidinat verilmesi; böbrek dokusunda NF-?B protein ekspresyon düzeylerini azaltıp, Nrf2 ve Akt protein ekspresyon düzeylerini de artırarak diyabet ve diyabetin komplikasyonlarından olan diyabetik nefropatinin gelişiminin önlenmesinde destek sağladığı gözlenmiştir.Anahtar kelimeler: Tip 2 Diyabet, Krom histidinat, NF-?B, Nrf2, Akt

It has been reported in recent studies that in type 2 diabetes various organic form of chromium is capable of improving insulin sensitivity, insulin receptor number, glucose uptake of cells and diminishing oxidative stress and by these ways contributes to prevent diabetes and is complications.In this study, effects of chromium histidinate (CrHis), which previously reported as more absorbtive by human than the other chromium forms, on NF-?B, Nrf2 and Akt protein expression on the kidney tissue of the diabetics rats by high fat fed (HFD) and experimentally diabetes induced by streptozotocin (STZ), were researched. 28 male wistar albino rats used in this study mean weight was 200 gr (180-220 gr) and age was 8 week. Rats were divided into 4 groups that contain 7 animals. (i) The group which received a standard diet (12% of calories as fat) was assigned as control group (C), (ii) The group which fed standard diet and concomitantly received CrHis 110 mcg CrHis/kg body weight per day was assigned as C+CrHis group, (iii) The group which fed as HFD but were injected with STZ on day 14 (STZ, 40 mg/kg i.p.) was assigned as HFD+STZ group, (iv) The group which fed as HFD and after two weeks injected STZ concomitantly supplemented with 110 mcg CrHis/kg body weight per day was assigned as HFD+STZ+CrHis group. The research finished in 12 weeks. HFD+STZ group had higher NF-?B levels than control group. In HFD+STZ+CrHis group, NF-?B levels had diminished significantly in comparison to HFD+STZ group (p<0,05). Nrf2 levels had diminished in HFD+STZ group in comparison to control group, on the other hand increased significantly in HFD+STZ+CrHis group comparison to HFD+STZ group (p<0,05). Akt levels had diminished in HFD+STZ group in comparison to control group; these levels increased significantly in HFD+STZ+CrHis group comparison to HFD+STZ group (p<0,05).In conclusion, in the kidney tissue of the rats that were under high fat fed and diabetic by STZ administration; CrHis suplementation diminished the NF-?B protein expression and increased Nrf2 and Akt protein expression. By this way CrHis supports the prevention of diabetes and its complication, such as diabetic nephropathy.Keywords: Type 2 Diabetes, Chromium Histidinate, NF-?B, Nrf2, Akt
Effects of chromium histidinate on the expression of NF-?B, Nrf2 and Akt proteins in a rat model of streptozotocin-induced diabetes
Keywords: Nefroloji