Farklı bitki büyüme düzenleyicilerle stimule edilen limon otu (Melissa officinalis L.) kallus kültürlerindeki toplam fenolik bileşikler ve flavanoidlerin belirlenmesi - Topdemir, Aykut; Gür, Nazmi; Demir, Zümre (Muhammet DOĞAN, 2018)
Limon otu (Melissa officinalis L.), tıbbi ve aromatik bir bitki olarak kullanılan türlerden olup, iç piyasada pazarlanmakta ve ihracatı yapılmaktadır. Limon otu eczacılık, parfümeri, kozmetik ve gıda sanayinde çok sayıda kullanım alanına sahiptir. M. officinalis’in önemi içerisinde bulunan uçucu yağlar olan citronelal ve citral ’den kaynaklanmaktadır. Bu iki bileşenin yanında daha düşük oranlarda linalool, geraniol, ?-pinen, terpinen gibi bileşikler içermektedir. Kallus kültürleri ve hücre süspansiyon kültürleri tıbbi ve aromatik bitkilerin in vitro çoğaltım yollarıdır. Bu sayede aynı kalitede ve yüksek miktarda bitki sekonder metabolitlerini elde etmek mümkündür. Bu çalışmada in vitro olarak üretilen kallusların toplam fenolik madde ve flavanoid miktarları belirlenmiştir. Eksplant kaynağı olarak M. Officinalis nodları kullanılmıştır. Nodlar Murashige Skoog besiyerinde kallus oluşumu için farklı bitki büyüme düzenleyici kombinasyonları ile teşvik edilmiştir. En yüksek fenolik madde miktarı 1523 mg/g ile 1.5 mg/L 2,4-D + 0.5 mg/L BAP ile teşvik edilen kallusta tespit edilmiştir. 1.356 mg/g ile en düşük fenolik madde ise 2 mg/L 2,4-D + 0.5 mg/L BAP içeren kültür ortamındaki kalluslarda görülmüştür. Flavanoid miktarının en yüksek olduğu (4.392  mg/g)  kallusun bulunduğu kültür ortamında ise bitki büyüme düzenleyicisi olarak 2 mg/L 2,4-D + 1 mg/L PİC + 0.5 mg/L KİN bulunmaktadır.

Lemon grass (Melissa officinalis L.) is a species used as a medicinal and aromatic plant, marketed on the domestic market and also exported. Lemon grass has many uses in the pharmaceutical, perfumery, cosmetics and food industries. The prominence of M. officinalis is due to the essential oils found in citronelal and citral. In addition to these two components, compounds such as linalool, geraniol, ?-pinene and terpinene are contained at a lower rate. Callus cultures and cell suspension cultures are in vitro propagation pathways for medical and aromatic plants. It is possible to obtain metabolites of plant secondary in the same quality and in high quantity. In this study, total phenolic substances and flavanoid amounts of calli produced in vitro were determined. M. officinalis nodes were used as explant source. Nodules were promoted with different plant growth regulator combinations for callus formation in Murashige Skoog medium. The highest phenolic substance content was determined from 1523 mg / g to 1.5 mg / L 2,4-D + 0.5 mg / L BAP-induced callus. 1.356 mg / g and the lowest phenolic substance was found in cultured calli containing 2 mg / L 2,4-D + 0.5 mg / L BAP. In the culture medium with the highest amount of flavanoid (4.392 mg / g), there is a plant growth regulator of 2 mg / L 2,4-D + 1 mg / L PIC + 0.5 mg / L KIN..
Determination of total phenolic compounds and flavanoids in callus cultures of lemon grass (Melissa Officinalis L.) stimulated with different plant growth regulators