XVIII. Yüzyıl İle XIX. Yüzyılın İlk Yarısında Diyarbakır Eyaletinin İdari Yapısı ve İdari Teşkilatlanması - Yılmazçelik, İbrahim (Ankara Üniversitesi, 1996)
Doğu ile batlxı birleştiren bir noktada, Dicle vadisine hakim bir tepeüzerinde inşa edilmiş Diyarbakır şehri, kara iklime sahip olmasına rağmen,stratejik bir merkez ve bunun yanı sıra oldukça önemli bir ticaret, şehriydi.Oldukça' verimli topraklara sahip olan şehri, aynı zamanda çevresini bir sethalinde kuşatan surlar vasıtasıyla gayet,iyi bir şekilde korunmaktaydı.Diyarbakır bölgesi eski çağlardan bu' yana, Akdeniz'i Basra 'körfezine,Karadeniz' i Mezopotamya'ya bağlayan, ayrıca Bitlis ve Van Gölü havzası. üzerinden Azerbaycan ve İran'aulaşan önemli yolların düğüm noktası üzerindebulunduğundan her devirde önemini koruyan bir merkez olmuştur