İNEKLERDE TOHUMLAMA SIRASINDA UYGULANAN GNRH'NİN GEBELİK ORANLARI VE KAN PROGESTERON SEVİYESİ ÜZERİNE ETKİLERİ - KAYGUSUZOĞLU, ERDAL (Fırat Üniveristesi, 1997)
Bu çalışmada, tohumlama ile birlikte, kas içi uygulanan GnRH'nın kan serumu progesteron seviyesine ve gebe kalma oranı üzerine etkilerini araştırma amaçlanmıştır. Çalışmanın materyalini, yaşları 3-11 arasında değişen, 20'si Esmer ve 3'ü Holştayn olan toplam 23 inek oluşturdu, östrüsleri PGF2 alfa ile senkronize edilen hayvanlardan, östrüs günü başlanarak, siklus boyunca haftada 3 defa kan örnekleri alındı. Takip eden östrüste tüm hayvanlar tabii olarak tohumlandı ve 2 gruba ayrıldı. Tohumlamadan hemen sonra birinci gruba (uygulama grubu n=12) 100 mcg gonadorelin, 2. gruba (kontrol grubu n=H) 2 mi steril NaCI solüsyonu kas içi olarak uygulandı. Uygulamaların sonrasında östrüs siklusu süresi kadar (21-22 gün) bir zaman süresince, haftada 3 defa kan örnekleri alınmasına devam edildi. Kan örneklerinin soğutmalı santrifüjde serumları çıkarıldı ve daha sonra progesteron hormonu tayini yapılıncaya kadar derin dondurucuda muhafaza edildi. Kan serumundaki progesteron değerleri RIA ile tayin edildi. Gonadorelin'den 100 mcg uygulanan inekler ile kontrol grubunu oluşturan ineklerin tohumlama öncesi ve sonrası progesteron konsantrasyonlarının karşılaştırılmasında, istatistiki olarak farkın önemli olmadığı tespit edildi. Tohumlama sonrası östrüs siklusu süresinin, uygulama ve kontrol grubunda gebe kalmayan hayvanlarla benzerlik gösterdiği tespit edildi. Uygulama grubunda, gebe kalmayan hayvanların, tohumlama öncesi ve sonrası 17. gün ve ortalama progesteron seviyeleri arasında önemli bir farkın olduğu tespit edilirken, kontrol grubunda gebe kalmayan hayvanlarda, istatistiki olarak bir fark tespit edilemedi. Bu iki grubun tohumlama sonrası progesteron seviyelerinin karşılaştırılmasında ise, 17 ve son gün progesteron değerleri arasındaki farkın önemli olduğu belirlendi. Uygulama grubunda, gebe kalan hayvanların, tohumlama öncesi ve sonrası dönemde sadece son gün, kontrol grubunda, gebe kalan hayvanlarda ise, 19. gün progesteron değerlerindeki farkın önemli olduğu tespit edildi. Bu iki grubun tohumlama sonrası progesteron seviyelerinin karşılaştırılmasında ise, 10. gün ve ortalama progesteron seviyeleri arasındaki farkın önemli olduğu belirlendi. Uygulama grubunu oluşturan 9 inekten 7'si ve 11 kontrol inekten 5'i gebe kaldı. Sonuç olarak, tohumlama ile birlikte uygulanan 100 mcg gonadorelin, gebe kalan ineklerde progesteron seviyelerini önemli derecede etkilememekle beraber, gebe kalan ineklerin sayısını artırdı. Bu sebeple, tohumlamayı takiben42 kas içi olarak 100 mcg gonadorelin uygulamasının, mekanizması tam olarak ortaya konamamakla birlikte ineklerin gebelik oranlarının yükseltilmesi amacıyla kullanılmasının faydalı olabileceği sonucuna vanldı.

Effects of GnRH administration on serum progesterone levels and pregnancy rates at the time of insemination in cows. In this study, at the time of insemination, effects of intramuscularly (i.m.)-injected GnRH on serum progesterone levels and pregnancy rates were investigated. A total of 23 cows (20 Brown Swiss and 3 Holstein) ageing between 3-1 1 were employed as subjects. The animals were synchronised with PGF2 alfa and blood samples collected three times a week commencing on the day of oestrus. On the day of following oestrus, all cows were inseminated by the bull and divided into two groups. Immediately after the insemination, the first group (n=12, treated group) received 100 meg gonadorelin and the second group (n=11, control group) was i.m. injected with 2 ml sterile NaCI. Following these applications, collection of blood samples three times a week was continued for 21-22 days. The blood samples were centrifuged, serum samples separated and stored in a freezer until assayed. Serum progesterone levels were determined by RIA. There was no statistically significant changes between the progesterone values before and after insemination both in the gonadorelin- received group and the controls. Duration of the oestrous cycle after insemination was found to be similar to that of nonpregnant animals in the gonadorelin-injected and control groups. In the treated group, post- and pre- insemination serum progesterone levels of the nonpregnant cows on the day 17 and mean progesterone values were significantly different from each other. However, the same values in the control group were not found to be significantly altered. When the days 1 7 and 21 post-insemination progesterone levels were compared, the differences between the treated and the control groups were found to be statistically significant. In the treated group, the pre- and post-insemination progesterone levels from the pregnant animals were significant only on the day 21. However, the serum progesterone values before and after insemination in the control group pregnant cows were significantly different from each other only on the day 1 9. Post-insemination progesterone (mean and day 10) levels were found to be statistically significant between the treated and control animals. Seven out of nine gonadorelin-administered cows and five out of 1 1 control animals were recorded to be pregnant.44 In conclusion, administration of 100 meg gonadorelin at the time of the insemination did not significantly affect the serum progesterone concentrations, but increased the number of pregnant cows. Therefore, i.m. injection of 100 meg gonadorelin soon after insemination may be used to increase the pregnancy rates in cows. However, the mechanism for the drug action remains to be further investigated.
Effects of GnRH administration at the time of insemination serum progesterone levels and pregnancy rates in cows
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Veteriner Hekimliği; Veterinary Medicine