ELAZIĞ BÖLGESİNDE RİSKLİ MESLEK GRUPLARINDA BRUSELLOZ SEROPREVALANSININ ARAŞTIRILMASI - GÜVEN, GÜLSÜM BİTEN (Fırat Üniveristesi, 2011)
Bruselloz tüm dünyada görülen en önemli zoonotik hastalıklardan birisi olup, günümüzde birçok ülkede halk sağlığı sorunu olmaya devam etmektedir. Türkiye gibi endemik bölgelerde brusellozun majör bulaş yolu pastörize edilmemiş süt veya süt ürünleridir. Hastalığın hayvanlardan insanlara direkt veya dolaylı temasla geçişinden dolayı ayrıca bu temasla ilgili bireyler için mesleki bir risktir.Bu çalışma Elazığ Bölgesinde riskli meslek gruplarında bruselloz seroprevalansını araştırmak amacıyla yapılmıştır.Brucella infeksiyonu açısından risk taşıyan 370 bireyden ve kontrol grubu olarak risk altında olmayan 50 bireyden kan örnekleri alındı. Tüm serumlar hem Rose-Bengal (RB) testi ve hem de standart tüp aglütinasyon (STA) testleri ile incelendi.Seropozitiflik tüm risk gruplarının toplamında %14.6 (54/370), kontrol grubunda ise %6 (3/50) olarak belirlendi. Tüm risk grupları toplamı ile kontrol grubu arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı (p > 0.05).Bruselloz seropozitifliği hayvancılıkla uğraşanlarda %32 (23/72), süt ve süt ürünleriyle uğraşanlarda %15.1 (8/53), kasaplarda %5 (2/40), mezbaha çalışanlarında %6.1 (3/49), veterinerlerde %15.4 (12/78) ve laboratuvar çalışanlarında %7.7 (6/78) oranında saptandı. Risk grupları içinde hayvancılıkla uğraşanlardan elde edilen seropozitiflik oranı kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p = 0.001).Sonuç olarak; riskli meslek gruplarında bruselloz seroprevalansının yüksek bulunması, halihazırda bu hastalığın bulaşma şekilleri ile ilgili olarak toplumun eğitimine ve mesleki önlemlere ihtiyaç olduğunu göstermektedir

Brucellosis is one of the most important zoonotic diseases worldwide and continues to be a public health problem in many countries. The major transmission route of infection in endemic areas, including Turkey, is consumption of unpasteurized milk or dairy products and due to the transmission of disease from animals to humans by direct/indirect contact, it is also an occupational risk for related individuals.This study was conducted to investigate the seroprevalence of brucellosis among risk occupation groups in Elazığ Region.Blood samples obtained from a total of 370 individuals, who are particularly at risk of Brucella infection and 50 individuals as control, who are not. All sera were evaluated both by the Rose-Bengal Plate Test and Standard Tube Agglutination Test.Seropositivity of brucellosis in the risk groups was 14.6% (54/370) and 6% (3/50) in control group and the difference between risk and control groups was not found to be statistically significant (p > 0.05).Seropositivity of brucellosis was as follows: 32% in animal husbandry workers (23/72), 15.1% in dairy farmers (8/53), 5% in butchers (2/40), 6.1% in abottoir workers (3/49), 15.4% in veterinarians (12/78) and 7.7% in laboratory personel (6/78). The seropositivity obtained from animal husbandry workers was found to be statistically significant compared to the control group (p = 0.001).Consequently, high rate of brucellosis seropositivity in risk groups indicates the need for education and occupational preventions.
Investigation of seroprevalance of brucellosis among high risk groups in Elaziğ region
Keywords: Mikrobiyoloji