Lineer asenkron motorların sonlu elemanlar yöntemi kullanılarak yapılan hesaplamalarında uç etkisinin hesaba katılması - Kürüm, Hasan (My University, 2002)
Lineer Asenkron Motorları (LIM) dönme hareketi yapan motorlardan ayıran en önemli özelliklerden biri uç etkisidir. LIM'in performansı üzerinde oldukça etkili olan uç etkisi, tek boyutlu analizlerde hesaplara dahil edilmiştir. Sonlu Elemanlar Yöntemi için uygun bir model geliştirilememiştir. Bu çalışmada LIM'in tek boyutlu analiz yöntemlerinde kullanılan bir tam modelden esinlenerek, Sonlu . Elemanlar Yöntemi ile yapılan LIM hesaplamaları için uç etkisini hesaba katan bir model geliştirilmiştir. Bu modelde, rotorda kullanılan çelik levhanın elektriksel iletkenliği motorun çalışma şartlarına bağlı kalacak şekilde değişken alınarak uç etkisi hesaplara katılmıştır. Bu model kullanılarak yapılan analizde teorik sonuçların deneysel sonuçlara daha yaklaştığı görülmüştür.
Keywords: Mühendislik; Elektrik ve Elektronik; Bilgisayar Bilimleri; Donanım ve Mimari