SCOTCH-YOKE MEKANİZMALARININ DİNAMİK ANALİZİ - EREN, HÜLYA (Fırat Üniveristesi, 1998)
Yüksek lisans Tezi SCOTCH - YOKE MEKANİZMALARININ DİNAMİK ANALİZİ Hülya EREN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makina Mühendisliği Anabilim Dalı 1998, Sayfa : Yüksek hıza ve performansa sahip mekanizmalara talebin artması makina dinamiği ile ilgili araştırmaların artmasına neden olmuştur. Uzuvlarının elastik karektere sahip olduğu düşünülen mekanizmaların analizi önemlidir. Daha hızlı, daha hafif ve tam hassas mekanizmalara (özellikle robotlar için) olan talep artışı bu tip analizi zorunlu hale getirmektedir. Sunulan çalışmada elastik kranka sahip scotch-yoke mekanizması incelenmiştir. Hareket denklemleri Eksergian Hareket Denklemi ve Lagrange denklemi yardımı ile elde edilmiştir. Dinamik analiz rijid ve elastik kranka sahip mekanizma için yapılmıştır. Moment karakteristiği üç farklı şekilde ele alınmış olup sayısal çözüm Runge-Kutta iterasyon yöntemiyle ve matlab programlamıyla yapılmıştır. Mekanizma 190 d/d, 1540 d/d, 3840 d/d olmak üzere üç faklı hızda çalıştırılmıştır. Rijid kranka sahip mekanizma ile elastik kranka sahip mekanizmanın kinematik ve dinamik analizleri her hız için yapılmıştır. Dinamik analizlerden elde edilenII sonuçlar karşılaştırılmıştır. Yükleme arttıkça elde edilen hızlar arasındaki farklar da artmıştır. Elastik kranka sahip mekanizmada p(t) ile gösterilen zamanan bağlı bir fonksiyon elde edilmiştir. Sonuçta mekanizmadaki uzuvların elastik karektere sahip olmasının mafsal kuvvetlerini artırdığı görülmüştür.
Dynamic analysis of scotch-yoke mechanisms
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Makine Mühendisliği; Mechanical Engineering