GERİYATRİK HASTALARDA KALÇA CERRAHİSİNDE UYGULANAN ANESTEZİ YÖNTEMİNİN HASTA KLİNİĞİ İLE MORBİDİTE VE MORTALİTE İLİŞKİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ: RETROSPEKTİF ÇALIŞMA - GÖKDEMİR, TUBA (Fırat Üniveristesi, 2015)
Bu çalışmada geriyatrik hastalarda kalça cerrahisinde uygulanan anestezi yönteminin hasta kliniği ile morbidite ve mortalite ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Fırat Üniversitesi Hastanesi'nde 2009-2013 yılları arasında kalça cerrahisi uygulanmış 700 hasta dosyası tarandı. Hasta dosyalarından 586'sı veri eksikliği, kodlama yanlışlığı ve 65 yaş altı hasta profili nedeniyle çalışma dışı bırakıldı Böylece hasta dosyalarından 114 tanesinde tüm verilere ulaşıldığından çalışmaya 114 hasta dâhil edildi. Altmışbeş yaş üstü 114 hasta'nın etik kurul onayı alındıktan sonra hastalar genel anestezi ve Rejyonel anestezi uygulananlar olmak üzere iki gruba ayrıldı. Genel anestezi uygulanmış grupta 76 hasta, rejyonel anestezi uygulanmış grupta ise 38 hasta mevcuttu. Gruplarda yaş, cinsiyet, yapılan volüm replasmanı, kan transfüzyonu, postoperatif yoğun bakım ihtiyacı olup olmaması, hastanede kalış süresi, komplikasyonlar, hemodinamik değişiklikler, yapılan ameliyat, yandaş hastalıklar, ASA, anestezi süresi ve ameliyat süresi açısından karşılaştırma yapıldı. Çalışmamızdaki hastaların gruplarına göre yaş, ASA, cinsiyet, anestezi süresi, giriş-çıkış hemoglobin, komplikasyon, postoperatif yoğun bakım ihtiyacı, yandaş hastalık, volüm replasmanı, mortalite, kan ve kan ürünleri transfüzyonu açısından gruplar arasında fark bulunmadı. Ancak ameliyat süresinin (113,68±34,732 dak) ve hastanede kalış süresinin (11,4211±4,03117 gün) rejyonel anestezi uygulanan hastalarda istatistiksel olarak anlamlı düzeyde kısa olduğu gözlendi. Sonuç olarak; geriyatrik hastalarda kalça cerrahisinde uygulanan anestezi yöntemlerinden rejyonel anestezi yöntemi hastanede kalış süresi, ameliyat süresi ve istatistiksel açıdan anlamlı fark olmamakla birlikte verilen kan miktarının az oluşu nedeniyle genel anestezi yönteminden daha üstün olabileceği sonucuna varılmıştır. Anahtar Kelimeler: Rejyonel anestezi, genel anestezi, ameliyat süresi, hastanede kalış süresi

The objective of this study was to assess the association between the anesthesia technique and patient characteristics, morbidity, and mortality in geriatric patients undergoing hip surgery. After the study protocol was approved by the ethics committee, medical records of a total of 700 patients over 65 years of age who underwent hip surgery between 2009 and 2013 in Fırat University Hospital were examined. Among these, 114 patients with a full medical dataset were included in the study. A total of 486 patient files were excluding due to inadequate data or incorrect coding. Patients were assigned into two following groups: general anesthesia group and regional anesthesia group, which included 76 and 38 patients, respectively. The groups were compared with respect to age, gender, amount of volume replacement performed, need for blood transfusion, need for postoperative intensive care, duration of hospital stay, complications, hemodynamic changes, the type of surgery, concomitant conditions, ASA, duration of anesthesia, and duration of surgery. The two groups did not differ significantly with respect to age, ASA, gender, duration of anesthesia, hemoglobin at admission and discharge, complications, need for postoperative intensive care, volume replacement, mortality, and the need for blood and blood product transfusions. However, the duration of surgery (113.68 ± 34.732 dak) and the length of hospital stay (11.4211± 4.03117 days) were significantly shorter among regional anesthesia patients. In conclusion, regional anesthesia appears to be superior to general anesthesia in geriatric patients undergoing hip surgery due to significantly shorter duration of surgery and hospital stay, and lesser need for blood transfusion, although the difference for the latter did not reach statistical significance. Keywords: regional anesthesia, general anesthesia, duration of surgery, length of hospital stay.
The association between anesthesia technique, clinical characteristics, and morbidity in geriatric patients undergoing hip surgery: A retrospective study
Keywords: Anestezi ve Reanimasyon