DİVAN EDEBİYATINDA NAZİRECİLİK GELENEĞİ VE HEVÂYÎ'NİN NAZİRELERİNDEN OLUŞAN DİVANI - YILDIRIM, SİNAN (Fırat Üniveristesi, 2004)
Yüksek Lisans Tezi Divan Edebiyatında Nazirecilik Geleneği ve Hevâyî'nin Nazirelerden Oluşan Divanı Sinan YILDIRIM Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü 2004; Sayfa : XXVI + 167 Hevâyî 17. yüzyılın sonlan ve 18. yüzyılın başlarında yaşamış bir şairdir. Hezl tarzı şiirler yazmakla en çok tanınan şairlerden biridir. Hevâyî'nin üzerinde çalıştığımız eseri hezl tarzındaki nazirelerden oluşmaktadır. Dolayısıyla çalışmamızda Hevâyî hakkında bilgi verildikten sonra nazire ve hezl hakkında da bilgi verilmiştir. Eserde Divan şiirindeki klasik konular diğer Divan şairlerindeki kadar çok yer almamaktadır. Aynı zamanda eserde dini terimler çok az kullanılmaktadır. Üzerinde çalıştığımız eser Divan edebiyatının farklı bir yönünü ortaya koyması bakımından önemlidir. Anahtar Kelimeler: Divan şiiri, Hevâyî, Nazire, Hezl

SUMMARY MASTER THESIS Tradition of Writing Nazire on Divan Literature And The Divan of Hevâyî formed Nazires Sinan YILDIRIM Fırat University, Estitute of Social Sciences Department of TukishLanguege and Literaty 2004, Page: XXVI +167 Hevâyî was a poet who had lived in the late of 17th and in the early of 18th centuries. He was one of the well known poet that he had writen hezl style poets. The work of Hevâyî, on which we have studied was formed nazires on hezl style. Consequently, on our study first it has been informed about Hevâyî then, nazire and hezl. On the work of Hevâyî classical subjects Divan poems aren't taken place more as on the poems of Divan poets. Besides religions terminology is also used very little. The work, on which we have studied, is very importand because of bringing up a different side of divan literature. Key words: Divan poetry, Hevâyî, nazire, hezl.
Tradition of writing nazire on Divan literatüre and the Divan of Hevâyi formed nazires
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı; Turkish Language and Literature