Okul Yöneticilerinin Bilimin Doğasına İlişkin Görüşleri - Emre, İrfan; Karagözoğlu, Ahmet Alper; Kılınç, Alparslan; Ballıca, Meral (Disiplinlerarası Eğitim ve Araştırma Derneği, 2024)
Programların amaçlarından biri olan bireylerin bilim okuryazarı olabilmelerini sağlamak için bilimin doğasına ait konuların iyi biçimde anlaşılması önemlidir. Bu araştırmada farklı kademelerdeki okul yöneticilerinin bilimin doğasına ilişkin görüşlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Tarama metoduyla yürütülen araştırmaya Elazığ il merkezindeki farklı okullarda yöneticilik yapan 141 kişi katılmıştır. Araştırmada 26 maddeden ve Bilimsel bilginin doğası nedir?”, “Bilimsel bilgi nasıl üretilir?”, “Güvenilir ve geçerli bilimsel bilgi nasıl üretilir?”, “Bilimsel bilginin üretilmesinde bilim insanının rolü” şeklinde 4 alt boyuttan oluşan Argümantasyon açısından Bilimin doğası testi kullanılmıştır. Araştırmada eğitim durumu, mesleki kıdem, mezun olunan okul, yaş ve görev durumu değişkenleri açısından gruplar arasındaki farklar araştırılmıştır. Elde edilen verilerin normallik dağılımları incelendikten sonra SPSS 21.0 istatistik programı kullanılarak veriler MANOVA testi ile analiz edilmişlerdir. Bu araştırmadan elde edilen sonuçlar genel olarak değerlendirildiğinde aritmetik ortalamanın X= 80,184 olduğu okul idarecilerinin bilimin doğasına ilişkin bilgi seviyelerinin istenilen düzeyde olmadığı şeklinde yorumlanabilir. Ayrıca, araştırmanın sonunda eğitim durumu değişkeni açısından çok değişkenli varyans analizi sonuçları değerlendirildiğinde bilimsel bilgi nasıl üretilir alt boyutu ile güvenilir ve geçerli bilimsel bilgi nasıl üretilir alt boyutunda gruplar arasında Eğitim fakültesi mezunu olmayan idareciler lehine anlamlı bir farklılığın olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Keywords: Educational Psychology; Eğitim Psikolojisi