Holştayn ırkı ineklerde bazı meme özellikleri, toplam, meme puanı ve bunlar ile süt verimi arasındaki ilişkiler - Seker, Ibrahim; Bayraktar, Metin; Özet, Halis (My University, 2000)
Bu araştırma Ceylanpinar Tarım İşletmesi'ndeki Holştayn ırkı ineklerde bazı meme özellikleri, meme ve toplam puanı tespit etmek ve bunlar ile süt verimi arasındaki ilişkileri belirlemek amacıyla yapılmıştır.Süt verim grupları arasında meme özelliklerinden yalnızca arka meme bağlantısı ve meme ve toplam puan değerleri için istatistiksel olarak önemli (pO.05 ve pO.Ol) farklılıklar bulunmuştur.Meme özelliklerine ait kalıtım dereceleri 0.08 ile 0.49 arasında, meme ve toplam puanın kalıtım dereceleri ise sırasıyla 0.34 ve 0.10 olarak tahmin edilmiştir. Bazı meme özellikleri ile süt verimi için - 0.19 ile 0.10 arasında, meme ve toplam puan ile süt verimi için ise sırasıyla 0.32 ve 0.26'lık yüksek düzeyde önemli (p<0.01) fenotipik korelasyon değerleri bulunmuştur.Sonuç olarak, Ceylanpinar Tarım İşletmesi'nde bulunan Holştayn ırkı ineklerde arka meme bağlantısı kısa ve meme ve toplam puan itibarıyla yüksek puan alan ineklerin aynı zamanda yüksek süt verimli inekler olduğu belirlenmiştir.
Keywords: Vücut ölçümleri; süt verimi; kalıtsallık; memeler; Alacalı Sığır