POMZA AGREGASI, ATIK MERMER TOZU VE KİTRE KATKILI ÇİMENTO ESASLI KOMPOZİT MALZEMENİN MÜHENDİSLİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ - KOÇYİĞİT, ŞERMİN (Fırat Üniveristesi, 2016)
Bu araştırmada; pomza agregası, atık mermer tozu ve kitre katkılı çimento esaslı kompozit malzemenin mühendislik özellikleri araştırılmıştır. Ağırlıkça %10, %30 ve %50 oranlarında 0-2 mm, 2-4 mm ve 4-8 mm tane boyutlarında pomza agregası, %10 ve %20 oranlarında 0.25 mm'lik elekten geçirilerek elde edilmiş atık mermer tozu, %0, %0.5 ve %1 oranlarında kitre ve CEMI 42.5 N tipi portland çimentosu kullanılarak kompozit bir yapı malzemesi hazırlanmıştır. Hazırlanan bu kompozit numuneler üzerinde; ısıl iletkenlik, su emme, basınç dayanımı, aşınma kaybı, yoğunluk, yüksek sıcaklık ve donma-çözülme deneyleri gerçekleştirilmiştir. Ayrıca ısıl iletkenlik katsayısını teorik olarak tespit etmek için daha önce geliştirilmiş matematiksel bir model kullanılarak sonuçlar bulunmuştur. Bulunan bu teorik sonuçlar deneysel sonuçlarla karşılaştırılmıştır. Kompozit numunelerden 3512 no'lu numunenin mikro yapısı SEM analizi ile incelenmiştir. Hazırlanan numunelerde pomza agregası miktarı, tane boyutu, kitre miktarı arttıkça ve atık mermer tozu miktarı azaldıkça ısıl iletkenlik katsayısı, basınç dayanımı, yüksek sıcaklık ve yoğunluk değerlerinin azaldığı, aşınma kaybı, donma-çözülme ve su emme değerlerinin arttığı görülmüştür. En düşük ısıl iletkenlik katsayısının deneysel olarak bulunan 0.159 W/mK ve daha önce geliştirilmiş matematiksel modelleme ile bulunan 0.147 W/mK değeri ile 3512 no'lu numuneden elde edildiği görülmüştür.

In this research; pumice aggregate, waste marble dust and tragacanth added engineering properties of cement-based composite materials were investigated. Weight 10%, 30% and 50% of 0-2 mm, pumice aggregate 2-4 mm and 4-8 mm grain size, 10% and 20% obtained by passing the 0.25 mm sieve waste marble dust, 0%, 0.5% and 1% in tragacanth and CEMI 42.5 N type composite building material has been prepared using portland cement. Thermal conductivity of the composite samples prepared above, water absorption, compressive strength, abrasion loss, density, high-temperature, freeze-thaw tests were conducted. Also the results using a mathematical model previously developed to determine the thermal conductivity was found theoretically. Found these theoretical results were compared with experimental results. Microstructures of the composite samples no. from 3512 was examined using SEM analysis. Pumice aggregate amount of the produced samples, the particle size, tragacanth amount increases and decreases waste marble powder quantity thermal conductivity, compressive strength, high-temperature and density decrease, abrasion loss, freeze-thaw and water absorption it was seen. Experimentally, the lowest thermal conductivity of 0.159 W / mK and with the improved mathematical modeling 0.147 W / mK is observed with values obtained from samples no. 3512.
Pumi?ce aggregates of marble dust and analysis of waste tragacant mixed cement based composite material properties of engineering
Keywords: İnşaat Mühendisliği; Teknik Eğitim