Kültürlerarası İletişim Bağlamında Almanya'daki Türklerin İletişimsel Ortamlarının Belirlenmesine Yönelik Bir Alan Araştırması - Yağbasan, Mustafa (My University, 2008)
Küreselleşme ile birlikte ülkeler arasındaki sınırlar yapaylaşmaya ve uzak coğrafyalarla zorunlu komşuluk ilişkileri oluşmaya başlamıştır. Bu süreçte ekonomi ile birlikte birçok olgunun da küreselleştiğini söylemek mümkün görünmektedir. Kuşkusuz bunlardan en önemlisi sınırların doğal olarak ortadan kalktığı bir ortamda insanların serbest dolaşımda olabilmesidir. Ancak bu yasal insan sirkülasyonu bazı sosyal ve kültürel sorunları da beraberinde getirmektedir. Kültürlerin melezleştiği bu süreçte göçmen topluluklar, asimilasyona uğrama korkusuyla yaşadıkları coğrafyalarda gettolar oluşturmaya başlamışlardır. Ancak paralel toplum tarzını çağrıştıran bu yaşam tarzı özellikle Batı coğrafyasında bir korku fenomenine dönüşmekte ve entegrasyonun önündeki en önemli engel olarak görülmektedir. Almanya'da yaşayan Türklerin iletişimsel ortamları bu tür bir yaşam tarzına örnek gösterilebilir. Paralel Toplum fenomeninin bilimsel verilerle ortaya konması ve Almanya'da yaşayan Türklerin iletişimsel ortamlarının belirlenmesi amacıyla yapılan ve bir anket çalışmasıyla desteklenen bu araştırmada önemli bulgulara ulaşılmıştır.
Keywords: İletişim; Etnik Çalışmalar