MİGRENLİ HASTALARDA OTONOM SİNİR SİSTEMİ FONKSİYONLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ - YİRİK, HASAN (Fırat Üniveristesi, 1997)
Bu çalışma migrenli hastalarda atak dışı dönemlerde, çeşitli kardiyovasküler refleks ve pupillometrik testler uygulayarak otonom sinir sistemi fonksiyonlarım değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya Uluslararası Başağnsı Derneğinin Başağnsı Sınıflama Komitesi'nin yayınladığı son kriterlere göre migren tanısı alan 12 erkek ve 47 kadın olmak üzere toplam 59 hasta ve 50 gönüllü sağlıklı kişiden oluşan kontrol grubu alınmıştır. Migrenlilerin başka herhangi bir hastalıkları yoktu. Testler başağnsının olmadığı dönemde uygulandı; hastalar en az son 5 gün içerisinde migren atağı geçilmemişlerdi. Otonom sinir sistemi fonksiyonlarını değerlendirmek amacıyla migren ve kontrol grubuna derin solunumla kalp hızı değişimi, Valsalva oram, 30/15 oram ve ortostatik testi içeren kardiyovasküler testler ile pupil çapı ölçümü ve pupil siklus zamanını içeren pupillometrik testler uygulanmıştır. Yaptığımız çalışmada, kardiyovasküler testlerden derin solunumla kalp hızı değişimi, migren grubunda kontrol grubundan daha az ve 30/15 oranı da migren grubunda, kontrol grubundan daha küçük olarak saptanmıştır. Pupil çapı, migren grubunda kontrol grubundan daha büyük bulunmuştur. Diğer testlerden Valsalva oranı, ortostatik test ve pupil siklus zamanı sonuçlan bakımından iki grup arasında bir fark bulunamamıştır. Saptanan test değerleri açısından migren alt grupları (auralı migren ve aurasız migren) arasında bir farklılık saptanmamıştır. Hem migren grubunda hem de kontrol grubunda kadın ve erkek olgular ayrı ayrı değerlendirildiğinde, çalışılan testler arasında iki grup arasında anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Migren hastalarında pupil siklus zamanı ile hastalık süresi arasında pozitif bir korelasyon olduğu görülmüştür. 51Uyguladığımız kardiyovasküler ve pupillometrik testlerin sonuçlan migrenli hastalarda atak dışı dönemde parasempatik sistemde hipofonksiyon ile karakterize otonom sinir sistemi disfonksiyonunu göstermektedir. 52
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Nöroloji; Neurology; Nöroşirürji; Neurosurgery